Вучић у Паризу: Подршка Макрона за проналажење компромисног решења са Албанцима

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије у Паризу да је са француским колегом Емануелом Макроном разговарао о билатералним питањима, пријатељству двеју земаља, али и о дијалогу Београда и Приштине. Француска ће помоћи Србији у решавању најосетљивијих питања на путу ка ЕУ, поручио је Макрон и истакао да жели да поштује позив да дође у Србију 11. новембра.

Александар Вучић је, обраћајући се на конференцији за штампу у Паризу након састанка са Макроном, рекао да је од француског председника добио подршку за проналажење компромисног решења са Албанцима на Косову.

"И то не само да сачувамо мир за годину или две, већ за трајни мир да бисмо се концентрисали на економски напредак", истакао је Вучић.

Председник је захвалио Макрону што, како каже, и Србија и цео наш регион поново гледају у Париз, у Француску, за шта је, додаје, заслужан управо Макрон.

"Француска је данас много значајнија за наш регион и целу Европу него што је била у неком ранијем периоду. Ја сам отворен човек и говорим шта мислим. Честитам што је вратио Француску на место које јој припада у Европи и свету", нагласио је председник Србије.

Истакао је да је са француским председником постигао висок степен сагласности о кључним питањима – очувању мира и стабилност, заједничком тражењу решења и гледања у будућност, а не само у прошлост, као и значајној улози Француске у томе.

Председник је истакао да билатерална сарадња Србије и Француске напредује из године у годину, додајући да је све више француских компанија које праве добре послове у Србији.

Додао је да трговинска размена Србије и Француске расте и прећи ће милијарду евра. 

Подсетио је да француска предузећа запошљавају 11.000 радника у Србији 

Напоменуо је да је са Макроном разговарао о искреном и дуготрајном пријатељству две земље, које, како каже, траје не деценијама већ вековима.

Од Макрона, како напомиње, очекујемо да помогне Србији и на њеном европском путу.

Према његовим речима, Макрона су врло интересовали начини на које ће Србија решавати проблеме у оквиру мигрантске кризе.

"Понудили смо му сва уверавања да ћемо ствари држати под контролом и уз највише стандарде третирати људе", истакао је председник.

Вучић је Макрону честитао поводом победе Француске на Светском првенству у фудбалу, док је француски председник честитао Вучићу на победи Новака Ђоковића на Вимблдону.

Макрон: Желим да поштујем позив да дођем у Србију 

Француски председник захвалио је председнику Александру Вучићу на позиву да дође у Србију 11. новембра.

"Желим да захвалим председнику Вучићу на позиву да 11. новембра посетим Србију и желим да поштујем преузети позив", рекао је Макрон на прес-конференцији након разговора с Вучићем. 

Подсетио је на дуготрајно и искрено пријатељство и савезништво две земље које је посебно потврђено у Великом рату. Макрон је рекао да је и о томе данас било речи, али и о неким актуелним темама и томе шта учинити у будућности.

Истакао је да га радује што је у Паризу имао могућност да прими председника Србије, којем је поручио да је увек добродошао.

Навео је да је посета Вучића уследила у години стогодишњице од краја Првог светског рата, те подсетио на заједничку историју две земље, која нас је, како је казао, довела до тога да се заједно боримо као савезници, и да од тада имамо увек огромно поштовање.

"Та историја страшног рата, током којег је српски народ претрпео велике људске жртве и показао страшну храброст. Понекад смо заборавили колико смо били блиски у тим тренуцима. Године 1915. је француска војска евакуисала српску војску, опремила је и поново формирала, и онда смо заједно ослободили Србију", указао је Макрон захваливши Вучићу на поклону, за који је рекао да је дирљив документ.

Навео је и да данас војници две земље учествују заједно у мировним операцијама у Малију, Централноафричкој Републици и Либану, и с тим у вези је захвалио Србији на важном доприносу безбедности Африке и Европе.

Макрон је рекао да је позвао Вучића да присуствује у Паризу "Форуму мира".

Како је рекао, с гостом је разговарао не само о прошлости већ и о билатералним односима и регионалној ситуацији.

"Када говоримо о регионалној ситуацији, Србија преговара о чланству у ЕУ. Постоје критеријуми које треба испунити. Желим да Француска помогне Србији на том путу, па и у решавању најосетљивијих питања. Срећан сам због изврсне сарадње у области безбедности, борбе против криминала, тероризма и мигрантске кризе. Србија је показала да је поуздан партнер у овој области, а сарадња ЕУ и Западног Балкана је од суштинске важности за осигурање безбедности", указао је Макрон.

Председник Француске је истакао да две земље деле исту вољу, стабилност, суверенитет свакога и способност коју има свака земља у региону да не поклекне пред утицајем иностранства.

"Јако је важна и стабилност европског пројекта, која подразумева стабилност Балкана, где Србија игра важну улогу", подвукао је Макрон.

Указао је да су и француска предузећа све заинтересованија за улагања у Србију и навео да су удвостручене инвестиције у протеклих десет година, те да је дошло до значајног побољшања протеклих месеци, те изразио жељу да се тај пут настави.

"Реформа ЕУ и проширење нису контрадикторни"

Председници Француске и Србије сагласили су се да реформа ЕУ и проширење на Западни Балкан нису у контрадикцији, али да је неопходно да Србија испуни своје обавезе.

Макрон је, на заједничкој конференцији за штампу, нагласио да су реформа ЕУ, коју је тражио, и проширење ЕУ две различите ствари, иако их је он повезао.

"Једно је реформа ЕУ, а друго проширење. Датум 2025. оставља довољно времена. Желим да ЕУ може да се реформише пре те године. Тај датум следи након избора новог Европског парламента, нове Европске комисије. Период до тог датума биће кључан за ЕУ", указао је председник Француске.

Макрон је рекао да већ постоји напредак, указујући на француско-немачки споразум, што је до сада било незамисливо у реформи ЕУ.

"Желим да будемо у ситуацији у еврозони и ЕУ да можемо да реформишемо нашу организацију. Желим да то урадимо пре 2025", подвукао је Макрон.

Истакао је да никоме не би била направљена услуга ако би био примљен у актуелну ЕУ која лоше функционише, не мењајући је.

Рекао је да ЕУ тренутно лоше функционише, да не постоји солидарност и да је присутно много различитости.

"Она функционише на међувладином нивоу, позиције људи су се удаљиле, и онај ко блокира у предности је над осталима. Морамо да имамо солидарнију, демократскију ЕУ", рекао је Макрон додајући да је формулисао одређене предлоге о којима ће се на изборима изјаснити грађани ЕУ.

Србија је, подсетио је, почела преговоре са ЕУ, и дат је и датум као референтни, али он не сматра да на тај датум треба гледати као на нешто зацртано, јер је, додао је, већ неопходно испунити критеријуме.

"Рекао сам и за друге земље које су желеле да крену у преговоре. Треба да гледамо у кључне ствари, јер ако се ништа не уради, Србија нема шансе да уђе, али ако у вези са идентификованим темама, као што је владавина права и друге, постоји напредак, онда је то могуће. Ако Србија напредује још брже, можемо рећи да преговори напредују и да могу бити закључени", објаснио је француски председник.

Додаје да ЕУ мора да се реформише како би могла да се прошири.

"У дијалогу са Србијом важније је да се бавимо питањима пред нама, уместо да кажемо 2025. улазимо сигурно. Ако 2025. све буде урађено као што је предвиђено, Србија ће ући у ЕУ, ако не – нећемо имати амбивалентности, а ако ствари буду ишле брже, перспектива може бити другачија", уверен је Макрон.

Председник Вучић је нагласио да жеља Макрона да се спроведу реформе у ЕУ није у контрадикцији са нашом жељом да се приближавамо Европи.

"Сматрамо да ће напори Макрона уродити плодом, зато што је реч о посвећеном раду марљивог човека и зато ће успети у Европи", уверен је Вучић.

Указао је да Срби морају да разумеју да у овом тренутку, све и да председник Макрон хоће да каже "примиће вас сутра", неће нас примити док не завршимо реформе у области правног стема, владавине права, али пре свега је услов за било шта да решимо наше проблеме са Приштином.

"Да ли ћемо у томе успети, знате да нисам превелики оптимиста, али ћу се борити да то учинимо. Поштујем код Макрона што не воли формалне изјаве које су обично лепе, а не значе ништа", рекао је председник Србије.

Вучић је указао да је боље да се чују стварни проблеми, јер ће се онда суочавати са њима, и знати да ће их неко решавати.

Додао је да је са Макроном разговарао и о регионалној економској зони, коју, како каже, сматра веома важном, и да није стварање никакве нове Југославије, већ јединственог тржишног амбијента и бољих услова за улагаче.

"То је од пресудног значаја за нас. Није замена за ЕУ. А када будемо ми спремни, онда ће земље ЕУ доносити одлуку. За нас је важно да имамо Француску као свог пријатеља и савезника", додао је председник Србије.

Вучић о убиству Ивановића: Постоји одређени напредак

Председник Србије рекао је да српске власти воде своју посебну истрагу у случају убиства Оливера Ивановића, те да постоји одређени напредак последњих недеља, а да резултате очекује убрзо.

Одговарајући на питање француских новинара на конференцији, Вучић је подсетио да српске власти немају ефективну власт на Косову и да Србија није спроводила увиђај, нити имала право да води истрагу, већ власти у Приштини.

"На нашу жалост. Ми смо све податке који су од нас тражени доставили приштинским властима. Спремни смо да сарађујемо јер је то за нас од кључног значаја. Тражили смо сателитске снимке од страних служби који би открили где су се сакрили починиоци, али смо добили одговор да не могу да покажу ништа јер је тог дана била магла. И поред тога смо замолили да их добијемо, али их нисмо добили", објаснио је Вучић.

Рекао је да српске власти воде своју посебну истрагу и да не може рећи да је у потпуности завршена, јер још није било хапшења лица за почињено дело.

"Мислим да смо последњих недеља напредовали и да ћемо имати ускоро резултат", указао је председник поручивши да не постоји савршен злочин.

Напоменуо је да постоји велика нада и потреба да тај злочин буде разрешен. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара