Скупштина Србије о трансплантацији органа

Скупштина Србије расправља о сету медицинских прописа, међу којима су закони о трансплантацији органа и људским ћелијама и ткивима. Циљ је да се прописима уреди јасна процедура пресађивања људских органа. Највећу полемику изазива одредба према којој су сви донори, уколико писаним документом не нагласе да после смрти не желе да донирају орган. Полемика Златибора Лончара и Зорана Живковића, опомена лидеру Нове странке.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да Предлог закона о пресађивању људских органа пружа могућност сваком пунолетном грађанину Србије да забрани, у писаном или усменом облику, даривање својих органа као и могућност породици да то учини уколико се умрли члан о томе није изјаснио.

Једна од новина тог предложеног закона, према Лончаревим речима, јесте поједностављење поступка давања пристанка за пресађивање органа, уз избегавање непотребних финансијских трошкова вођења регистра, односно уводи се забрана о даривању људских органа даваоца.

Лончар је у парламенту, образлажући закон, рекао да је основни разлог његовог доношења повећање донација органа, као и повећање броја успешно обављених пресађивања органа, уз смањење листе чекања.

Он је навео да је било потребно да се та област системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља.

Каже и да закон доноси прецизно дефинисање здравствених институција и установа за обављање послова пресађивања, односно узимања органа и болница за даривање органа.

Лончар је рекао и да ће се донети национални програм пресађивања органа јединствен на територији Србије, са јасним процедурама и поступцима, уз јединствен информациони систем, а да надзор над спровођењем закона остати у надлежности Управе за биомедицину.

Када је реч о Предлогу закона о људским ћелијама и ткиву, Лончар је рекао да доноси поједностављене процедуре издавања дозволе здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и јединствени инфортмациони систем.

Према његовим речима, једна од новина је и поједностављивање поступка давања пристанка за примену љдуских ткива.

Додао је да се Предлогом закона о људским ћелијама и ткивима дефинише које здравствене установе могу поднети захтев за обављање послова у тој области, као и који су услови које банке људских ткива треба да испуњавају.

Говорећи о Предлогу закона о психоаткивним супстанцама, Лончар је рекао да се њиме предвиђа Центар за мониторинг дрога и зависности од дрога с циљем праћења стања и предлагањем мера.

Уз владајућу већину за тај предлог је и део опозиције. Радикали траже да се закони повуку из процедуре.

"Ми смо јефтина радна снага, ми смо паркинг за мигранте, полигон за експериментисање, сада ће моћи вероватно да налазе и јефтине органе у Србији", сматра Александар Шешељ из Српске радикалне странке.

"Мислим да је добро да усвојимо овај закон, гласаћу за њега. Претпостављено донорство не умањује ничија људска права", навео је Зоран Живковић из Нове странке.

Полемика Лончара и Живковића, опомена лидеру Нове странке 

Председавајући Скупштине Србије Владимир Маринковић изрекао је опомену самосталном посланику Зорану Живковићу након што је лидер Нове странке рекао да се не може заборавити "кокетирање са криминалцима" министра здравља Златибора Лончара.

У парламенту је у току расправа о више законских предлога из области медицине за које је Живковић рекао да су добри и да ће их похвалити "без обзира на контроверзну прошлост министра Лончара".

Негодујући што се обједињено расправља о предложеним законима из области медицине и избору судија, Живковић је рекао да би кандидати за судије требало да се разликују од оних који су донели срамну одлуку за ослобађање "очигледно кривих припадника ЈСО за побуну".

"Стварно морам да вас прекинем. Нисмо овде да коментаришемо судске одлуке. Пустите сад ЈСО и све судске одлуке. Какве везе има ЈСО и судска пресуда", упитао је председавајући Маринковић, а Живковић му одговорио да неће ни покушати да му објасни јер "тешко да ће разумети ако није до сада".

Лончар је рекао да му је драго зато што нема значајнијих примедби на предложене законе, приметивши да кад закони нису тема и нема ништа друго лоше, онда теме постају неке ствари од пре 15 година.

"Ја још три живота да живим не могу да будем контроверзнији од вас, господине Живковићу. О вашим глупостима ћемо причати, још нисам започео ту тему...", рекао је Лончар.

Живковић је казао да ствари од пре 15 година нису праисторија него модерна историја Србије и да то не може лако да се заборави, било да се ради о кокетирању са криминалцима, било да се ради...и Живковић није завршио реченицу пошто му је Маринковић искључио микрофон и изрекао опомену.

Лончар је Живковићу поручио да му је драго што је он заинтресован за те теме, па га је позвао да каже људима у Србији све што зна о убиству новинара Пантића у Јагодини, црном "мерцедесу" и лажним таблицама. 

На седници, коју је заказала председница парламента Маја Гојковић на захтев 154 народна посланика, на дневном реду су између осталог и Предлог закона о потврђивању Додатног протокола између Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између СФРЈ и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја, које је поднела Влада, саопштено је из парламента. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво