Зери: ЕУ тражи формирање ЗСО без одлагања

Европска унија инсистира да Заједница српских општина на Косову и Метохији буду формирана у складу са косовским законима и Бриселским споразумом из 2015, али косовска влада то одлучно одбија, пише приштински Зери.

Према писању приштинског дневника, ЕУ истовремено очекује да сви постигнути споразуми Београда и Пристине буду спроведени без одлагања.

"ЗСО ће бити формирана унутар законског оквира Косова, на основу Бриселског споразума и главних општих елемената, који су две стране постигле 2015. године", рекли су званичници ЕУ за Зери.

Наводи се да је косовска влада, међутим, одлучна у томе да ЗСО не буде формирана према Бриселском споразуму, пошто је то у супротности са појединим члановима косовског устава.

Иначе, 20. априла ове године навршило се тачно пет година од потписивања Бриселског споразума, а Заједница српских општина, предвиђена тим споразумом, није формирана.

Због тога је Српска листа, која подржава владајућу коалицију, напустила косовску владу и поручила да, ако Приштина у најскорије време не формира ЗСО, онда ће Срби то учинити сами.

ЕУ је зарад спуштање тензија дала Приштини рок од три и по месеца да испуни обавезу предузету Бриселским споразумом.

Председник Србије Александар Вучић је више пута од тада рекао да не верује да ће Приштина испоштовати тај рок.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво