Долазак Трампа у Београд – за једне неизвесно, за друге немогуће

Хелсиншки сусрет Доналда Трампа и Владимира Путина није био прилика за разговор о Балкану, али би, како се спекулише, о регионалним темама амерички председник могао да разговара са српским званичницима, и то у Београду. Иако нема потврде о Трамповој посети Србији, медији нагађају да би она могла да се деси већ крајем ове или почетком наредне године.

Када је "балкански зет" постао први човек Америке, победа на председничким изборима славила се и у Србији.

"То нису неважне ствари било где, а поготoву за звезду ријалитија какав је председник Трамп", каже новинарка Љиљана Смајловић.

Позив да посети државу у којој је његов мандат добро дочекан, добио је од српског колеге прошле године.

У међувремену, стигао је и предлог српског шефа дипломатије да Београд буде место сусрета Трампа и Путина. Као неутрални терен Србија није прошла, али се спекулише да би амерички председник могао да је упише на листу земаља које ће посетити до краја мандата. 

"Имајући у виду турбуленције у међународним односима и темпо који диктира Доналд Трамп, који прави цунами у међународним односима, тешко је прогнозирати каква ће му бити агенда у наредним месецима", наводи министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

За поједине аналитичаре Трампова посета Србији није неизвесна, већ немогућа.

"Амерички председник се састаје или са лидерима оних држава које су стратешки партнери САД или са себи равним лидерима када треба да разговара о неким проблемима. Отуда и састанак са Владимиром Путином или блиц сусрет са Ким Џонг Уном", наводи Душан Пророковић са Института за међународну политику и привреду.

Какву би поруку послао Вашингтон?

Уколико америчког и српског председника споје блиске теме, то би био сигнал из Вашингтона који стручњаци различито тумаче.

"То неће значити да су Американци одлучили да њихове повлашћене нације и фаворити у овом делу света више не буду Албанци или босански муслимани, њихови фаворити у овом делу света, али то може да значи да нови Стејт департмент и Трамп желе да кажу – 'нисмо ми тако предвидљиви, није ово зацртано заувек, ми можемо да будемо и непристрасни'", оцењује Смајловићева.

Пророковић наводи да САД виде проблем у конструкцији дејтонске БиХ, као и у томе што тзв. Косово још није у УН.

"Уколико би дошло до сусрета председника Трампа и председника Вучића, претпостављам да би то било искоришћено за вршење новог притиска на званични Београд", сматра Пророковић.

Министар спољних послова верује да ће се Косово наћи на агенди, али под једним условом.

"Уколико постоје неки предлози који би били 'вин-вин' варијанта, односно варијанта у којој добијају сви за решавање одређених билатералних проблема у нашем региону, уколико постоје и предлози за трајно решење проблема на КиМ", наводи Дачић.

Посету америчког председника Београд чека четири деценије. Толико је прошло откад је Тито угостио Џимија Картера.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво