Опозиција против Весељијеве платформе за дијалог са Београдом

Албанска политичка опозиција на Косову, не прихвата предлог платформе председника скупштине Кадри Весељија за постизање консензуса за наставак дијалога са Београдом, по којој би Хашим Тачи остао главни пеговарач.

"Не може се тражити консензус без изношења захтева опозиције", кажу у опозиционим странкама и тврде да је Тачи неприхватљив за главног преговарача.

Опозиција додаје да једностране платформе не могу да буду прихваћене.

Председник косовске скупштине Кадри Весељи, представио је крајем прошле недеље нацрт документа чији је циљ постизање консензуса власти и опозиције за дијалог са Београдом.

"Оно што уједињује владајућу коалицију и опозицију су место у УН, европске интеграције, чланство у НАТО, као и реформе у нашем правном и економском систему. Верујем да је овај документ само добар почетак који ће нам помоћи да дођемо до општег консензуса", рекао је Весељи након представљања документа.

Аналитичари у Приштини кажу да платформа за дијалог не би требало да одређује особе које воде процес, већ да истакне контуре разговора или положај Приштине у дијалогу.

Према аналитичарима, ни влада ни опозиционе странке нису заинтересоване за постизање консензуса о дијалогу са Београдом.

Председник Скупштине Кадри Весели, такође председник Демократске странке Косова, рекао је да ће овај документ помоћи постизању консензуса.

За два дана у Бриселу ће бити настављен дијалог Београда и Приштине. Са Тачијем у Брисел путоваће и председник скупштине Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај и потпредседник владе Фатмир Љимај, сви из актуелне владајуће коалиције. Придружииће им се и министар спољних послова Беџет Пацоли и министар задужен за дијаспору Дардан Гаши.

Приштинска екипа у наведеном саставу, имаће састанак са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, пред наставак дијалога, потврђено је из кабинета косовског премијера.

Представници скупштине и владе пренеће Федерики Могерини посвећеност приштинских институција за дијалог са Београдом, као и спремност и преданост да се у дијалог укључи опозицију, са циљем стварања свеобухватног тима, саопштено је раније из косовске владе.

Косовска делегација, међутим, неће пратити Тачија на најављеном састанку са председником Србије Александром Вучићем, већ само са званичницима ЕУ који посредују у дијалогу.

Одлука о групном одласку у Брисел, донета је на састанцима институционалних и политичких представника Албанаца у Приштини у четвртак и петак.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво