Зечевић: Пут Србије ка ЕУ повезан са решењем косовског проблема

Слободан Зечевић са Института за европске студије каже за РТС да je пут Србије ка ЕУ повезан са решењем косовског проблема. Наводи да албанска страна није спремна да спроводи оно што је потписала раније – формирање Заједнице српских општина, а то је, како каже, суштина Бриселског споразума.

Слободан Зечевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је Влада Србије склона ка томе да се нађе трајно решење које ће обезбедити мир.

"Наша Влада је склонија ка томе да нађемо једно трајно решење – да ако смо имали сто година конфликта са Албанцима, сада имамо чисту ситуацију и сто година мира са Албанцима", наводи Зечевић.

Додаје да Србија не жели да буде страна која је прекинула дијалог.

"Ми морамо да учествујемо у дијалогу јер не желимо да будемо страна која је прекинула дијалог. Ми желимо конструктивни дијалог. Приштина има своје ставове, она очигледно није спремна да спроводи ни оно што је потписала раније, а то је формирање Заједнице српских општина, што је суштина Бриселског споразума", наводи Зечевић.

Додаје да не можемо имати велика очекивања.

"Оно што ми можемо да очекујемо јесте – евентуално решење које би дошло под притиском споља на Албанце, пре свега под притиском САД , евентуално кроз укључивање Русије у тај дијалог", наводи Зечевић.

Наводи да ће се до решења доћи поступно и додаје да се интезивирају разговори.

"Значи, да можда постоји некаква идеја на столу о којој се разговара", наводи Зечевић.

"За Србију важно то што има свој пут ка Европској унији"

Осврћући се на предстојећи састанак Вучића и Макрона који је најгласнији заговорник реорганизације Уније и става – да ни проширење није пожељно док се та унутрашња реформа не спроведе, Зечевић наводи да је Француска одувек имала традиционално добар став и подржавала улазак Србије у Европску унију.

"Оно што се догодило у међувремену јесте да Француска инсистира на реформи ЕУ, и то није питање које је везано за нас, то је унутрашње питање Европске уније. Председник Макрон је изашао са предлозима још септембра прошле године, и то су врло озбиљни предлози који практично имају за циљ да ојачају суверинитет ЕУ, ојачају јединство пре свега у еврозони. То су озбиљни програмски захвати", наводи Зечевић.

Наводи да они нису контрадикторни са ставом да треба проширити ЕУ.

"Овде је реч о одмеравању снага са Немачком која се залаже за један лабавији савез и за једно шире економско тржиште, са укључивањем нових држава и Француске која је да кажем за чвршћу конструкцију ЕУ, – практично за једну федералну државу у настајању. Ту се сада води један дијалог на линији Немачка и Француска, и очекује се некакав компромис који би требао бити постигнут", наводи Зечевић.

Додаје да тај папир о компромисном решењу за реформе ЕУ није готов, али да је за Србију важно то што има свој пут ка Европској унији.

Наводи да је за Србију јако битан став суседних земаља које се залажу да Србија уђе у ЕУ.

Осврћући се на данашњи састанак Доналда Трампа и Владимира Путина наводи да Хелсинки не доноси коначно решење, већ да доноси правце који би довели до решења проблема и сарадњи у области териризма, сајбер криминала...

"Доналд Трамп је изабран као председник који би требао да побољша и разреши све проблеме са Русијим. Међутим дешава се супротно – односи САД и Русије су на врло ниској тачки и постоји низ проблема – Украјна, Сирија, економске санкције према према Русији", закључио је Зечевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи