"Политички дијалог Србије и Француске на највишем нивоу"

Свечаним пријемом у амбасади Француске у Београду обележен 14. јул, национални празник те земље, а амбасадор Фредерик Мондолони поручио је том приликом да је политички дијалог две земље на највишем нивоу и да посета председника Александра Вучића Паризу 17. јула потврђује тај нови замах.

Пријему су присуствовали председник Вучић и премијерка Ана Брнабић, министри у Влади и бројни гости из политичког и јавног живота.

"Сви се надамо да ће председник Макрон моћи веома брзо да дође у Београд како би још више оснажио наше стратешко партнерство", рекао је француски амбасадор.

Навео је да су у последњих неколико месеци у Београду биле две француске министарске просвете, шеф диплматије и министарке спорта, као и посете више парламентарних делегација.

Мондолни је указао да је ојачана економска сарадања добијањем неколико значајних уговора, попут концесије за Винчу, која је додељена конзорцијуму "Суез-Иточу" и концесија за аеродром Никола Тесла предузећу "Ванси", те да је крајем маја организован регионални пословни форум Француска-Балкан у Београду, који је, како је оценио, доживео велики успех.

"Повећали смо безбедност наших сународника радећи још више заједно против заједничких претњи, тероризма, радикализације или илегалне трговине оружјем. Захваљујем Србији на њеном учешћу у мировним операцијама, често заједно са француском војском", рекао је амбасадор Мондолони.

Према његовим речима, ојачане билатералне односе Француска ставља у службу европске перспективе Србије.

"Француска ће наставити да подржава европске интеграције Србије радећи истовремено на неопходној консолидацији Европске уније и на њеној реформи, јер је то наш заједнички интерес", рекао је Мондолони.

Поздравио је напоре које Влада Србије улаже како би се приближила придруживању и охрабрио све грађане Србије да узму учешћа како би се придружили европској заједници, коју представља Европска унија.

Амбасадор је рекао да је протекла година била веома успешна за француско-српске односе, изразивши уверење да ће и наредни период бити такав. Подсетио је и на савезништво Србије и Француске у Првом светском рату, будући да се ове године обележава 100. годишњица од његовог завршетка.

Рекао је да ће ове године уприличити тим поводом читав низ комеморативних свечаности како би се сетили ослобођења Србије 1918. године, које су извојевале савезничке снаге под командом француског генерала Франше Д'епереа.

Француска и Србија, како је рекао, не заборављају своју историју, а обнова Споменика захвалности Француској, која ће бити завршена ове године, сведочи о томе.

"Сећајући се прошлости, такође радимо у садашњости да бисмо учврстили наше односе и припремамо њихову будућност", закључио је амбасадор Мондолони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво