Србија на Самиту у Лондону потписала три декларације

На недавном Самиту лидера Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, који је одржан у Лондону, Србија је потписала три заједничке декларације које се односе на регионалну сарадњу и добросуседске односе, нестале особе и ратне злочине.

У декларацији о регионалној сарадњи потписници се обавезују да ће решити сва отворена билатерална питања у духу добросуседства и заједничке посвећености европским интеграцијама.

Отворена питања треба решавати билатералним преговорима и другим мирољубивим средствима, укључујући и међународну арбитражу, наводи се у декларацији објављеној на сајту лондонског самита.

Између осталог наводи се и посвећеност превазилажењу наслеђа прошлости кроз помирење и добросуседске односе.

У декларацији се похваљује и позивитан напредак у регионалној сарадњи уз неколико примера, међу којима је историјски споразум Грчке и Македоније око имена, као и технички разговори између БиХ и Србије о решавању питања која се односе на границу.

Друга декларација, која се односи на питање ратних злочина, прописује да треба отклањати препреке за ефикасну регионалну сарадњу, укључујући размену информација, сарадњу између тужилаштава и брзу међународну правну помоћ.

Наводи се и да "треба избегавати конфликте око јурисдикције".

У декларацији нема формулације да се надлежност над злочинима из рата који су почињени на територији Хрватске предаје Хрватској, како је то недавно протумачио хрватски премијер Андреј Пленковић.

"Ту је врло јасно стављена једна формулација о избегавању сукоба надлежности. Кад говорите о избегавању сукоба надлежности, онда то за Хрватску значи да је Хрватска та која је надлежна за процесуирање свих казнених дела која су се догодила на њеној територији", рекао је Плековић у уторак новинарима у Лондону.

У том документу стоји и да треба поштовати пресуде међународних и домаћих судова које се односе на ратне и друге злочине, одбацивати мржњу и величање ратних злочинаца, промовисати културу поштовања и солидарности према свим жртвама, без одлагања процесуирати важне случајеве и решити заостале предмете, као и појачавати капацитете тужилаца и судија.

У декларацији о несталим особама, потписници се обавезују да обезбеде непристрасне и ефикасне истраге у складу са међународним стандардима за заштиту људских права, као и да реше што је више могуће случајева у наредних пет година.

Део декларације односи се и на укључивање чланова породица несталих у процесу тражења или лоцирања несталих особа.

Лидери влада Западног Балкана обавезали су се и да ће ангажовати све домаће институције које су надлежне за лоцирање и идентификацију несталих особа како би дошли до информација о гробницама, као и да тачне и поуздане информације о томе буду доступне јавности.

Декларације је у име Србије потписала премијерка Ана Брнабић, а потписници су се обавезали и да ће једном годишње подносити извештај о спровођењу заједничког оквирног плана у оквиру Берлинског процеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи