Дачић у Мапуту са истакнутим привредницима Мозамбика

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић срео се у Мапуту са групом истакнутих привредника Мозамбика предвођених председником управног одбора Конфедерације привредних асоцијација Мозамбика Агостином Вумом.

У уводном излагању министар Дачић присутне је упознао са привредним могућностима Србије и потенцијалом који постоји за економску сарадњу Мозамбика и Србије, током структуралних привредних реформи које спроводи Влада Србије, као и процесом европских интеграција.

Присутни привредници су показали велико инетересовање за унапређење трговинске сарадње, заложили су се и за убрзање преговора и закључивање кровних међудржавних билатералних споразума из домена економске сарадње и развоја пољопривреде.

Агостино Вума показао је и посебан интерес за успостављање комуникације са Привредном комором Србије у циљу унапређења привредне сарадње и економске размене и предложио је да се успостави и сарадња одговарајућих сајамских асоцијација.

Саговорници су разматрали и могућност заједничког наступа на трећим тржиштима и посебан акценат је стављен на могућност сарадње и трансфера технологије у области пољопривреде и индустрији прераде хране.

Парламент Мозамбика подржава територијални интегритет Србије

Ивица Дачић је посетио и парламент Мозамбика, где је имао садржајан разговор са председницом Вероником Макамом, која је истакла пуну подршку те земље територијалном интегритету Србије.

У исцрпном разговору председница парламента је саговорника из Србије детаљно упознала са саставом, приоритетима у раду Парламента, као и највећим изазовима за развој парламентаризма и демократије.

Посебно је издвојила стално залагање за равноправност и истоветну заступљеност свих слојева друштва на политичком плану, а самим тим и у парламенту, саопштено је из МСП-а.

Председница Парламента Макамо истакла је и пуну подршку Мозамбика територијалном интегритету Србије и поштовању принципа међународног права, као и неопходност заједничких наступа парламентарних делегација две државе на одбрани заједничких приоритета и циљева.

Министар Дачић упознао је саговорницу са током реформи које се спроводе, као и са најважнијим унутрашњим и спољнополитичким циљевима Влада Србије.

Обострано је оцењено да историјска пријатељска сарадња између две државе даје перспективу садржајног унапређења сарадње и међусобне пријатељске интеракције на бројним пољима од заједничког интереса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво