"Сарадња са Русијом није контрадикторна сарадњи са НАТО-ом"

Заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај истиче да сарадња Србије са Русијом није у контрадикцији са сарадњом Београда са НАТО-ом.

Џејмс Апатурај наглашава да војна алијанса има пуно поштовање према војној неутралности Србије. 

"НАТО не поставља никакве лимите сарадњи са Србијом због тесне сарадње Београда са Русијом. Не постоји контрадикција за нас у добрим односима са Русијом и са НАТО. И ми бисмо желели да имамо боље односе са Русијом", нагласио је он.

Апатурај је у изјави РТС-у, Танјугу, ТВ Прва нагласио да би НАТО желео више јавне дипломатије у Србији, да се грађанима објасни шта све та земља ради са војном алијансом.

"То је важно како би грађани схватили да постоји добар однос између нас дана и да желимо још више сарадње", поручује он.

Апатурај је указао да НАТО сарађује много са Србијом и да у тој земљи има и своју канцеларију преко које помаже и подржава Србији у реформи одбране.

Наглашава да постоје и заједничке вежбе, преко којих Војска Србије може да учи како да боље сарађује са војскама других земаља.

Заменик помоћника генералног секретара НАТО-а најавио је да ће ускоро у Србији бити одржана велика вежба за реаговање у ванредним ситуацијама, на којој ће се вежбати реакција цивилних организација и војске на елементарне непогоде и инциденте.

"Вежба која ће се одржати је фокусирана на цивилно планирање реакције на непогоде и инциденте. Не ради се само о војној вежби, већ о цивилно-војној сарадњи у таквим ситуацијама", казао је он.

Апатурај је објаснио да Србија одлично припрема ову вежбу и да га радује што је та земља домаћин.

Указао је да ће на вежбу доћи партнери из многих крајева света.

Апатурај истиче да НАТО са владом Србије разговара и о даљим пројектима, који би били специфични, на пример о бољој сајбер одбрани.

Живуловић: НАТО поштује неутралност Србије

НАТО поштује војну неутралност коју је Србија изабрала као свој политички пут, изјавио је председник Атлантског савета Србије Владан Живуловић на самиту НАТО у Бриселу.

Очигледно је да НАТО жели да заокружи површину и регион, али са друге стране не врши никакав питисак на Србију, нити је позива да постане чланица, рекао је Живуловић и подсетио да је Србија једина земља у окружењу, осим БиХ, која није чланица Алијансе.

"Не знам по чему је то Србија паметнија од осталих земаља које су нас окружиле, али нажалост то је наша одлука. Бојим се да овако заокружени представљамо лак плен и једну врсту ловине за разне групе, разне државе које су мање од нас, али које сада иза себе имају великог брата који увек може са тољагом да дође и да реши проблем", рекао је Живуловић у изјави Танјугу, РТС и ТВ Првој.

С тим у вези, навео је да ће Србија бити у ситуацији да ће разне предлоге таквих малих држава у окружењу морати да прихвати.

"Зато ми лобирамо да уђемо у НАТО, јер када сте изоловани, сами, онда су вам преговарачке позиције јако слабе", истакао је Живуловић који је присуствовао Самиту НАТО у Бриселу.

Према његововом мишљењу, неутрални статус могу одржати само јаке и снажне државе као што је Швајцарска.

"Нажалост, ми ту снагу немамо. Ми немамо снагу да ту неутралност можемо да одбранимо у било ком тренутку", сматра Живуловић и додаје да управо због тога српски џавни врх мора врло добро да балансира између истока и запада.

Одлично је што је Србија члан програма НАТО-а Парнерство за мир и што сарађује са Алијансом, оценио је он, али и додао да Србија мора да балансира и пази који је ниво њене сарадње са Русијом, јер је "важно да те две велике силе не лоцирају Србију као непријатеља или потенцијалног непријатеља".

"Ту морамо да будемо јако пажљиви", подвукао је Живуловић.

Он је навео да је Србија има велики број вежби и сарадњу са НАТО-ом која је, додао је, на одличном нивоу.

"Предстојећа вежба са НАТО није прва ни једина. Ми имамо више од 200 разних активности са НАТО тако да та сарадња функционише и то није опредељујући фактор за чланство...са друге стране, ми имамо вежбе и са Русијом", рекао је Живуловић и поновио да је важно питање баланса и "како то вешто извести да не скренемо пажњу друге стране".

Председник Атлантског савета Србије је напоменуо да су реформе у Војсци Србије одавно извршене и да је она усвојила НАТО стандарде.

Упитан да ли неутрални статус може да утиче на ефикасност снага Кфора на Косову и Метохији, он је одговорио да спска војска има добру сарадњу са Кфором и да њен статус нема везе са тим.

"Сви се молимо да Кфор остане што дуже тамо, јер је то једина сила која српском становништву пружа безбедност и сигурност. Ми чак инсистирамо на повећању броја људи, јер су они гарант безбедности", закључио је Живуловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво