Дачић: Желимо што боље односе са афричким земљама

Током посете Мозамбику министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија жели да има што боље односе са афричким земљама, као и већу спољнотрговинску размену. Министар иностраних послова Мозамбика Жозе Пашекo дао је пуну подршку територијалном интегритету и целовитости Србије.

Дачић је изразио задовољство због посете братском Мозамбику и захвалио на гостопримству свом колеги Жозеу Пашеку.

 

"Наше пријатељство је традиционално, из времена бивше Југославије и председика Тита и времена борбе народа Мозамбика за независност и слободу. Настављамо традицију Југославије, Србија је сукцесор и у том погледу желимо што боље односе са свим земљама Африке", нагласио је он.

Како је рекао Дачић, иако имамо богату историју наших односа, сарадња између две земље није довољно развијена и нема честих билатералних посета.

"Ми то треба да променимо, зато би било веома важно да се реализују билатералне посете у Србији, да дође мој колега у посету и потпишемо разна документа, споразуме и протоколе о међусобној сарадњи. Треба да радимо на сарадњи наших бизнис кругова, пошто је наша економска размена око 11 милиона евра, а може да буде много већа", рекао се шеф српске дипломатије.

Дачић је казао да се некада много студената из Мозамбика, земље на југоистоку Африке, школовало у Србији и да је наша земља спремна поново да развија такву врсту сарадње и понуди стипендије.

Шеф српске дипломатије је рекао да су Србија и Мозамбик спремни да се међусобно подржавају и помажу у раду међународних организација.

Захвалио је Мозамбику на разумевању проблема територијалног интегритета Србије, који је нарушен једностраним проглашење независности од стране Косова.

"Део наше територије је једнострано прогласио сецесију без сагласности Србије и то је апсолутно против међународног правног поретка и система. Ми желимо да се решње тог проблема нађе у дијалогу, али једнострано проглашење сецесије и стварање држава може да уништи међународни правни поредак", рекао је Дачић.

Он је подсетио да је последња билатерална посета Србије и Мозамбика реализована пре 18 година.

Поручио је да је Србија пријатељ Мозамбика у Европи, додајући да су бивша Југославија и предсетник Јосип Броз Тито дали велики допринос борби народа Африке за ослобођење од колонијализма.

Министар Дачић је министру иностраних послова Мозамбика предао и одликовање – Орден Републике Србије на ленти, којим је председник Србије одликовао председника Мозамбика за посебне заслуге у развоју билатералне сарадње између наших држава, навадено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво