Тачи променио став: Приштина има услов за Београд

Косовски председник Хашим Тачи одступио је од свог претходог става да за проналажење решења у дијалогу са Београдом не би требало да има "црвене линије", истакавши да Приштина, ипак, има своје услове – да завршна фаза разговора у Бриселу треба да "резултира историјским обавезујућим споразумом о признању косовске независности".

"За косовску страну постоји јасна црвена линија, овај процес би требало да се заврши коначним, историјским споразумом, којим ће Србија признати државу Косово. Сваки други споразум је безвредан. Дакле, споразум ће бити коначан и имаћемо узајамно признање", рекао је Тачи у Качанику, где је присуствовао отварању фабрике, пренели су приштински медији.

Тачи је потврдио да ће наредна рунда разговора у Бриселу, када ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, бити одржана 18. јула.

Косовски председник је то изјавио након што је жестоко критикован од опозиције због изјаве, након последње рунде дијалога у Бриселу, да "треба укинути црвене линије у разговору са Србијом".

Опозиција, која, иначе, оспорава право Тачију да води дијалог јер, како кажу, за то нема ни овлашћење парламента, тражила је његову смену због ове изјаве.

Посланик опозиционог Самоопредељења у косовском парламенту Исмаил Куртеши је, на пример, рекао да је "Косово у преговоре са Србијом ушло као независна држава, а сада је косовска делегација доведена у такву позицију као да је Косово покрајина у Србији".

"Неспорно је само оно што се одлучи у косовском парламенту. Разговори који се воде су изузетно штетни. Парламент треба да заседа и постави платформу, ограничења и црвене линије", рекао је тада Куртеши, који сматра да би Приштина до даљег требало да иступи из преговора.

С друге стране, најутицајнији опозициони Демократски савез Косова сматра да је једино решење за решење питања Косова расписивање нових ванредних парламентарних избора.

Тачи, наиме, и не крије да је последњих седмица веома забринут због нејединства власти у Приштини и косовске опозиције по питању дијалога са Београдом.

Стога он сваку прилику користи да позове опозицију на јединство, што је у овом тренутку, чини се, готово немогуће постићи.

На то указује и чињеница да је Приштина формирала свој преговарачки тим у наставку разговора са Београдом у Бриселу, у којем, међутим, нема представника опозиције, пише приштински дневник Коха диторе.

Канцеларија косовског председника је потврдила за Коху да је тим формиран и да ће њиме руководити Тачи.

Шеф кабинета косовског председника, Беким Чолаку, рекао је да је преговарачки тим састављен од лидера институција – председника, председника скупштине, премијера – и лидера политичких партија.

Али они су део владајуће коалиције.

број коментара 27 пошаљи коментар
(петак, 13. јул 2018, 14:01)
ana [нерегистровани]

ana

Ne znam sta Taci zamislja i ali to o cemu masta nema nista.Ne mogu oni na pregovore dolaziti uvek uz neki uslov vise za Srbiju.

(петак, 13. јул 2018, 10:32)
anonymous [нерегистровани]

teritorija!

Teritorija je nasa! To je ono sto nemaju! Svoju nezavisnost mogu da grade na svojoj teritorij,i ne na tudjoj. Teritoriju im ne treba dati ni pod kojim uslovima! Na svoju teritoriju nasi se mogu vratiti onda kad smognu snage.

(петак, 13. јул 2018, 09:35)
anonymous [нерегистровани]

Razgovoru nikad kraja

KiM je Srbija, i samo u tom kontekstu mogu da se vode razgovori !
Albanci, ne zaboravite, vi ste imigrirali u Srbiju iz Albanije, pa se tako i ponašajte, kao zahvalni i ljubazni gosti kod domaćina!

(петак, 13. јул 2018, 09:00)
anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Ma kako da ne!!!Prica Taci u prazno!

(петак, 13. јул 2018, 08:15)
aca [нерегистровани]

Тачи променио став: Приштина има услов за Београд

Tači mnogo menja svoje mišljenje i svoje stavove...

(петак, 13. јул 2018, 07:30)
ceca [нерегистровани]

webdesk@rts.rs

navikli smo da oni stalno ucenjuju ,prete,nikad i nisu bili spremni za dogovor,zato i ne iznenadjuje da uvek i iznova nalaze neki novi i novi uslov

(петак, 13. јул 2018, 00:56)
Gej Srbin [нерегистровани]

Uredimo Srbiju, a njih...

Mi bi trebalo da se ne opterećujemo kosovskim pitanjem trenutno i da drzavu uredimo ekonomski, socijalno i društveno na najbolji mogući način. Kada mi budemo kao Švedska, sami će nam mladi Albanci tražiti da budu deo Srbije. Dakle Ne žuriti, a kada nas pozovu oni i EU na pregovore, otići u Brisel, reči šta imamo i nazad kući da sredjujemo državu. To da nam bude prioritet.

(петак, 13. јул 2018, 00:05)
Ana Ilic [нерегистровани]

Tači

Vucic se bori i spreman je na pregovore zarad Srba na Kosovu da bi se naslo najbolje resenje.

(четвртак, 12. јул 2018, 23:55)
Ana Ilic [нерегистровани]

Tači

Dijalog i kompromis su jedina moguca resenja kosovske krize i dobro je nastaviti razgovore!

(четвртак, 12. јул 2018, 22:43)
anonymous [нерегистровани]

Pusti sanak!

Vučić je samo izaslanik Srpskog naroda na pregovorima. Ustav Srbije i Srpski narod su Srpska crvena linija, koja nikada neće biti predjena i nikakva odluka ne može biti donesena ili sprovedena van toga. Taci i svi koji ga guraju u pusti sanak o kosovskoj nezavisnosti, trebalo bi da se probude, jer od toga neće biti ništa!