Михајловић: Зашто је проблем да папа дође у Србију?

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да не види у чему је проблем да папа Фрања посети Србију, имајући у виду да је наша земља секуларна држава, али и то да Ватикан није признао независност Косова.

"Зашто је проблем да папа дође у Србију? Да ли то значи, ако кажем да немам ништа против да дође у Србију, да ја мање волим Србију и да сам издајица српског народа? Једно је однос СПЦ и Ватикана и они треба да граде однос на својим узајамним односима и плановима. Мислим да држава ту не треба да се меша", рекла је Зорана Михајловић новинарима коментаришући изјаву бившег председника Томислава Николића о евентуалној посети папе.

Нагласила је да је Србија секуларна држава и да ми, с обзиром на то да нас има свега седам милиона, немамо права да стављамо забране онима који желе да посете нашу земљу.

"И та стална потреба да у земљи правимо поделу на издајнике, победнике, веће патриоте и мање. Мислим да је то лоше за наш мали народ од седам милиона људи, хајде да престанемо да се делимо", поручила је Михајловићева.

Бивши председник Томислав Николић рекао је у позиву папи Фрањи 2016. да посети нашу земљу да га зове искључиво у својству председника Србије и то ако дозволи СПЦ.

"Ватиканска администрација је у једном моменту пренебрегла мој изричит и јасно изнет став да до посете папе не може да дође пре него што за њу буде добијена сагласност и Српске православне цркве", рекао је Николић.

Чим је обавештен о томе да ватикански представници долазе у Србију у јануару 2016, како би припремили посету папе коју он планира за мај исте године, Николић је реаговао.

"Реаговао сам одмах и подсетио их да до посете, па самим тим и њене припреме, не може да дође без сагласности СПЦ", изјавио је Николић поводом навода о отказивању посете папе Фрање нашој земљи, о чему је први пут у јавности недавно говорио шеф дипломатије Ивица Дачић.

Николић, како се наводи, оцењује да је Дачић, из њему познатих разлога, "начинио по државу штетан, недипломатски потез, износећи у јавност део преписке председника Србије са поглаваром Римокатоличке цркве".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво