Вучић у уторак са Макроном у Паризу

Председник Александар Вучић боравиће у уторак, 17. јула, у званичној посети Француској, на позив шефа француске државе Емануела Макрона.

Вучић је саопштио крајем маја да је добио позив свог француског колеге да дође у званичну посету Паризу.

Председник је тада најавио да ће то бити прилика да са Макроном разовара о свим питањима, те да верује у подршку Француске на европском путу Србије и долазак још већег броја инвеститора у нашу земљу. 

Указао је да је "Макрон велики лидер", те подсетио да је француски председник на недавном Самиту ЕУ–Западни Балкан у Софији врло јасно говорио о евроинтеграцији Западног Балкана.

"Емануел Макрон, председник Француске, је велики лидер и он је у Софији врло јасно говорио, и ја мислим да добро разумем какав је његов став. Зато, донекле разумем фрустрираност неких земаља", рекао је тада Вучић.

Састанак са Макроном, раније најављиван, пада у веома изазовном тренутку за Србију, имајући у виду притисак Запада да се проблем Косова и Метохије дефинитивно разреши споразумом о нормализацији односа, али и климом која је знатно другачија од претходног састанка српског и француског председника, средином децембра прошле године.

У међувремену је, наиме, Макрон изашао са ставом да проширењу ЕУ на Западни Балкан треба да претходи реформа Уније, што у Бриселу, кад је реч о перспективи земаља кандидата из региона, дефинишу кованицом "усидрење, уместо проширења".

Остале поруке претходног сусрета Вучића и Макрона, средином прошлог децембра, укључујући и отворено наклоњен однос француског председника према српском колеги, остале су макар као позитиван оквир за њихов предстојећи разговор о питањима која су за Србију од кључног националног и државног интереса, и кад је реч о Косову и кад је реч о чланству у ЕУ.

Вучић је тада, на маргинама Самита о климатским променама у Паризу, са председником Француске разговарао о билатералним односима и економској сарадњи две земље. 

Њих двојица су се иначе упознали крајем прошлог септембра, на Блумберговој конференцији, на маргинама јесењег заседања Генералне скупштине УН.

Дијалога на највишем нивоу између Србије и Француске готово да није било, читавих 18 година, од посете Жака Ширака непосредно после 5. октобра, што је био израз задовољства због промене власти у Београду.

број коментара 18 пошаљи коментар
(петак, 13. јул 2018, 18:58)
Фудбалер [нерегистровани]

KiM

Самита о климатским променама у Паризу, са председником Француске разговарао о билатералним односима и економској сарадњи две земље. Србија и Француска треба да граде добре односе са светом. Проблем Косова и Метохије дефинитивно разреши споразумом о нормализацији односа, али и климом која је знатно другачија од претходног састанка српског и француског председника, средином децембра прошле године.

(четвртак, 12. јул 2018, 20:25)
vlaki [нерегистровани]

francuska

Francuska je nekada bila nas veliki saveznik. Treba teziti da se to prijateljstvo obnovi i ucvrsti.

(четвртак, 12. јул 2018, 19:11)
anonymous [нерегистровани]

Svi oni govore

istim jezikom, prijatelja u evropi je tesko naci.

(четвртак, 12. јул 2018, 18:01)
Vedran [нерегистровани]

Вучић у уторак са Макроном у Паризу

Jos jedan u nizu sastanaka i uspesne saradnje nase dve prijateljske zemlje .

(четвртак, 12. јул 2018, 13:53)
ana [нерегистровани]

ana

Ovo je svakako znacajan susret za nasu zemlju, posvecenim radom uspeli smo da stvorimo dobre odnose sa velikim brojem zemalja i da na taj nacin stvaramo uslove za brzi napredak.

(четвртак, 12. јул 2018, 13:11)
anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska...

Ko je Makron,sta misli o Srbiji i sta je rekao u Sofiji,poznato je...izuzev Masi koja zivi u Srbiji...18 godina obmanjivanja Neobavjestene sirotinje,puno je.

(четвртак, 12. јул 2018, 12:24)
Davor [нерегистровани]

Susret dva predsednika

Jako je važno da Francuska, kao velika evropska sila pokazuje intresovanje za Srbiju!

(четвртак, 12. јул 2018, 12:10)
anonymous [нерегистровани]

ghfghgh

Emanuel Makron, predsednik Francuske je veliki lider i on je u Sofiji vrlo jasno govorio, i ja mislim da dobro razumem kakav je njegov stav

(четвртак, 12. јул 2018, 11:54)
Ацо [нерегистровани]

Инвестиције

Француска је једна од највећих улагача инвестиција у Србију, где посебно треба интезивирати сарадњу на приближавању тржишта и привлачења инвестиција.

(четвртак, 12. јул 2018, 11:46)
Maja [нерегистровани]

Saradnja

Svaki inostrani partner je vrlo vazan za bolji razvitak nase zemlje