Исправка агенције "Танјуг" о изјави Роуз Готемилер

Агенција "Танјуг" понавља изјаву заменице генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилер, са комплетним цитатом онога што је Готемилер рекла на тему "косовских оружаних снага".

Роуз Готемилер рекла је да процес у вези са косовских оружаним снагама мора бити у складу са косовским уставом.

"Такође је веома важно да Косово настави са својим ваним реформским процесима, а то укључује потпуно професионалне снаге безбедности и напредак. НАТО је увек заузимао став да, када је реч о косовским оружаним снагама, овај процес треба спроводити на уставни начин, према посебним уставним процедурама. Наставићемо да радимо са званичницима на Косову у вези са овим питањем. Са Самита ћете видети документе, који ће у наредним данима изаћи, да настављамо да подржавамо операције КФОР-а на Косову. Мислимо да су они веома важни за наставак јачања безбедности у региону, али и за помоћ у изградњи професионализма у оквиру снага безбедности на Косову", рекла је Готемилер Танјугу пред самит НАТО-а у Бриселу.

Како је објаснила, безбедносне снаге би могле бити важне за наставак јачања безбедности у региону, што би их учинило професионалнијим.

На питање о тужбама које се у Србији припремају у вези са коришћењем осиромашеног уранијума, Готемилер је рекла да је свесна да у Србији постоји и даље забринутост и да то треба разумети, али научни докази из 2001. године не указују на здравствене и безбедносне проблеме у вези са осиромашеним уранијумом:

"НАТО велику пажњу поклања здрављу, и због тога смо, још 2001. године, успоставили комитет у вези с тим, како бисмо спровели темељну научну истрагу. И УН је 2001. године спровео сопствену научну истрагу о овом питању. Докази показују, из наше перспективе, да стварно нема ефеката по здравље и безбедност од осиромашеног уранијума", рекла је Готемилер.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 09:18)
Rade [нерегистровани]

zdravlje

Posle prvog rata u Iraku, vojnici koji su tamo bili, bili su telesno zagadjeni i zene su rodile telesno ostecenu decu.

(среда, 11. јул 2018, 22:22)
anonymous [нерегистровани]

"Nato poklanja veliku paznju zdravlju..."

Naravno, samo svome, pa ipak od njihovih otrova obili nekoliko vojnika, za razliku od "zbrinutog srpskog zdravlja" od koga sva Srbija boluje i deca se radjaju bolesna.
Dace Bog, pa ce doci do izjednacenja.