Рама: Надам се брзом решењу - пуном признању Косова

Албански премијер Еди Рама нада се да ће Београд и Приштина кроз дијалог пронаћи решење, за које каже да би из угла Тиране најбоље било пуно признање независности.

Еди Рама је, у изјави српским новинарима на маргинама Самита НАТО-а у Бриселу, изразио велику захвалност председнику Александру Вучићу на уложеним тешким напорима да се иде у овај процес и да се он заврши решењем.

Указао је да између Београда и Тиране постоји сагласност да се не "слажу око исхода".

"Ја мислим да је пуно признање независности Косова једино решење овог дугог конфликта и једини начин да се превазиђе крвава прошлост и сукоби", каже Рама.

Оценио је да је све у рукама "два председника и две стране", додајући да је Албанија веома заинтересована да се дође до решење.

Истовремено наглашава да Албанија не говори у име Косова, већ у корист Косова.

"Знам да наша виђења не наилазе на одобравање у Београду. Али наше виђење је да је пуно признање најбоље за децу у Србији, на Косову, и на Балкану", поручио је Рама.

На молбу да прокоментарише његово виђење ситуације у којој се чини да Приштина прави један корак напред и два уназад, на пример насиљем над Србима и Марком Ђурићем, Рама је рекао да све зависи из ког угла се гледа.

"Из вашег угла се чини да Приштина прави корак напред и два уназад, а из угла Приштине да Београд прави корак напред и два уназад. То показује да дијалог није лак, већ да је тежак. Сва догађања су део природног пута, на којем ништа није лако", тврди Рама.

Уверење је да када постоји воља постоји и пут да се дође до решења.

"Знам да није лако за мог пријатеља председника Србије и поштујем његове напоре, као и што је дефинитивно признао да питање Косова не може остати како јесте, јер статус кво не би донео ништа грађанима Србије", објаснио је Рама.

Охрабрио је обе стране, како каже, да иду напред и подвукао да подржава дијалог.

"Надам се да ће Срби на Косову и Албанци у Србији имати много бољи живот после решења питања Косова. Желео бих да видим да Албанци у Србији буду поштовани као Срби на Косову, што није случај", тврди Рама.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 12:51)
anonymous [нерегистровани]

Rama!

Ako ima pretenzije na Kosovare treba da zna dato nisu njegovi Albanci i dace imati iste probleme kao i Srbija.

(среда, 11. јул 2018, 20:07)
anonymous [нерегистровани]

kako albanci postuju srbe

To kako Albanci postuju Srbe najbolje se vidi na primeru Albanije gde Srba skoro da vise i nema. Skoro svi su nasilno asimilovani tj. albanizovani...

(среда, 11. јул 2018, 19:26)
anonymous Lala [нерегистровани]

Ramo , Ramo

Da su Albanci poštovali Srbe nebi bilo sada ovo što jeste .

(среда, 11. јул 2018, 19:15)
anonymous [нерегистровани]

Priznanje

Priznali smo mi odavno da je Kosmet sastavni deo Srbije, obavestite neupućenog.

(среда, 11. јул 2018, 19:12)
anonymous [нерегистровани]

realnost

rama pricao ono po njegove mislenje , ali na kraj niko ne zna sta da bude........!!

(среда, 11. јул 2018, 18:36)
anonymous [нерегистровани]

e

kako da no...