Фабрици у Пироту: ЕУ помаже Србији у управљању границом

Aмбасадор и шеф Делегације ЕУ у Србији борави у дводневној посети Пироту, где је обишао институције које су подржане средствима Уније. Фабрици је рекао да званични Брисел финансијски подржава Србију и Министарство унутрашњих послова како би се, између осталог, унапредили капацитети за управљање границом.

Фабрици је посету започео јуче састанком са Владаном Васићем, градоначелником Пирота, током којег су разговарали о подршци Европске уније, а посебно о актуелној ситуацији у области миграција и подршци за смештај миграната и избеглица и управљање границом.

Амбасадор је обишао Регионални центар Граничне полиције на граници Србије и Бугарске, где је презентована опрема коју је Европска унија донирала граничној полицији.

Фабрици се срео са генералом Полиције Миленком Божовићем, начелником Управе граничне полиције.

ЕУ помаже Србију и Министарство унутрашњих послова како би се унапредили капацитети за управљање границом, изјавио је Сем Фабрици приликом обиласка Регионалног центра, саопштила је Делегација ЕУ у Београду.

"Ова помоћ подразумева јачање оперативних капацитета надлежних институција и то ангажовањем око 100 гостујућих полицијских службеника из земаља Европске уније. На тај начин смо омогућили размену знања и искустава", навео је Фабрици.

Такође, како је додао, набавком специјализоване опреме за надзор границе вредне око милион евра и технички је ојачана Гранична полиција Републике Србије.

Фабрици је захвалио министру Стефановићу и начелнику Божовићу на досадашњој одличној сарадњи, као и надлежним органима у Србији, те нагласио да су сузбијање и борба против ирегуларних миграција приоритет у Европској унији.

"Овај пројекат је део напора Европске уније да помогне Србији да буде ефикаснија у сузбијању ирегуларних миграција. Врло смо задовољни постигнутим резултатима", истакао је Фабрици.

Божовић и Фабрици, који су одржали састанак у Регионалном центру, разговарали су о могућностима продужетка овог пројекта који финансира ЕУ са три милиона евра.

Како је Фабрици рекао, два милиона евра је намењено подизању капацитета граничне полиције кроз сарадњу са полицајцима који су упућени из земаља ЕУ, док је милион намењен набавци најсавременије опреме која ће граничној полицији омогућити бољи и квалитетнији рад.

Присутни су имали прилику да виде део опреме - панцире и шлемове, двогледе, ручне термовизијске камере, рефлекторе, уређаје за противдиверзионе прегледе, читаче путних исправа...

Божовић је захвалио амбасадору на помоћи у јачању капацитета граничне полиције у борби против ирегуларних миграција.

"Кроз овај пројекат смо набавили нову опрему чиме смо значајно побољшали капацитете граничне контроле, надзора државне границе и створили боље услове за рад полицијских службеника граничне полиције", изјавио је Божовић.

Додао је да је у претходном периоду на заштити државне границе према Бугарској заједно са граничном полицијом из Србије учествовало и 50 полицијских службеника граничне полиције земаља ЕУ.

"ЕУ највећи донатор Србији у управљању миграцијама"

Током посете Прихватном центру за мигранте и избеглице, амбасадор је подсетио да је Европска унија са скоро 100 милиона евра од почетка повећаног прилива миграната 2015. године највећи донатор Србији у управљању миграцијама.

Као и у осталим прихватним и центрима за азил, средствима Европске уније и у Пироту је обезбеђен смештај за мигранте, храна, здравствена нега, образовање, заштита, а посебно за децу и остале рањиве категорије.

ЕУ покрива и текуће трошкове смештајних капацитета и запосленог особља.

"Свесни смо да одговор Србије на миграционе изазове не би био могућ без значајног доприноса локалних заједница на чијим територијама бораве мигранти и избеглице", истакао је Фабрици.

Зато, како је додао, ЕУ наставља да подржава локалне самоуправе да унапреде капацитете за пружање комуналних, образовних и здравствених услуга како локалној, тако и популацији миграната и избеглица.

Подршка ЕУ реконструкцији Момчилове тврђаве

Након обиласка Момчилове тврђаве, која се реконструише средствима Европске уније и Града Пирота, амбасадор је изразио задовољство што је већ око 80 одсто планираних радова завршено.

Подршка Европске уније овом пројекту износи око 340.000 евра.

"Овим пројектом показујемо да подржавамо очување културног наслеђа не само у земљама чланицама, већ и у земљама кандидатима за чланство", рекао је Фабрици.

Сигуран је, како додаје, да ће се завршетком радова на тврђави ојачати туристички потенцијал Пирота и привући значајан број туриста.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво