Меркел: Берлински процес залог за будућност

Сваки дан видимо проблеме на Балкану, али и напоре да се они реше, оценила је висока представница Европске уније Федерика Могерини, док је немачка канцеларка Ангела Меркел подсетила да је 2014. године Берлински процес покренут као "залог за будућност" јер је регионално повезивање важно као основа за развој.

Унија показује пажњу Балкану, рекла је Меркелова и подсећајући да је недавно одржан састанак са Кином у оквиру формата "16+1" и да Кина има свој Пут свиле, као и Русија, оценила да је то изазов за све у ЕУ, који треба да покажу да могу сви заједно да живе.

Меркелова је честитала премијерима Македоније и Грчке, Зорану Заеву и Алексису Ципрасу, на споразуму о имену Македоније који је оценила као историјски и храбар.

Подсећајући на важност дигиталне агенде, образовања и међусобног признавања диплома, Меркелова је похвалила Србију за мобилност људи и истакла да би остали у региону требало да учине више.

Млади и образовање су важне теме. Морамо да подстичемо интелектуалну изврсност, рекла је Меркелова.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је да се из Лондона шаље порука јединства.

Потписивање споразума о имену Македоније је важно, али није довољно само одати признање, већ и ми морамо да помогнемо да се споразум примени и да цео регион напредује, рекла је Могеринијева.

Сваки дан видимо проблеме на Балкану, али и напоре да се они реше и они се решавају, констатовала је Могеринијева.

Добро је, оценила је она, што је после бугарског председавања сада на челу Савета ЕУ Аустрија, која је наклоњена Балкану и европским интеграцијама региона.

Могеринијева је рекла да ће бити изазова у будућности, али без обзира на то да ли ће то бити миграције, борба против тероризма, економија, дигитализација, важно је да је Балкан показао снагу и капацитет да допринесе решењу проблема и учествује у креирању боље будућности.

Европска унија треба да ода признање лидерима на Балкану, сматра Могеринијева.

Курц: Враћен фокус на Балкан

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је да је враћен фокус на Балкан и да је сада важно да се регион подржи и приближи Европи.

Економија јача, то је добро, рекао је Курц и истакао да од инвеститора добијају повратну информацију да је на Балкану све боља пословна клима и услови за инвестирање.

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је да је задовољан договором са Грчком око имена, напомињући да се "кршењем стереотипа, стварају нова пријатељства и нова историја".

Балкан је Европа, са европским приступом отварамо шансе за младе генерације. Желим да сви заједно дајемо предност будућности у односу на прошлост.

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић оценио је да је Берлински процес најбољи механизам сарадње у региону и захвалио је Меркеловој што је покренула такав инструмент сарадње.

На самиту је учествовала премијерка Србије Ана Брнабић, која је, обраћајући се на панелу посвећеном економији, рекла да је за Западни Балкан важан економски развој и да је заједнички изазов бржи и динамичнији раст БДП-а, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво