Брнабићева у Лондону: Регионална сарадња је шанса за Западни Балкан

Председница Владе Србије Ана Брнабић учествовала је на петом Самиту о Западном Балкану у Лондону, који је окупио лидере Западног Балкана и највише европске званичнике да разговарају о актуелним економским, политичким и безбедносним темама. Централна тема је економија и регионална економска сарадња. Самит је отворила британска премијерка Тереза Меј, приредивши пријем за шефове делегација.

Обраћајући се на панелу посвећеном економији, Ана Брнабић рекла је да је за Западни Балкан важан економски развој и да је заједнички изазов бржи и динамичнији раст БДП-а, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије. 

Говорећи о изазовима региона, она је навела да обим директних страних инвестиција у региону од четири милијарде евра годишње треба повећати и интензивно радити на смањењу стопе незапослености међу младима и проблему одлива мозгова.

"Јачање регионалне сарадње је наша шанса коју не смемо да пропустимо", нагласила је Брнабићева. Она је истакла да је региону неопходно брже спровођење Вишегодишњег акционог плана за Регионални економски простор Западног Балкана, који је усвојен на Самиту у Трсту, и који обухвата трговину, инвестиције, мобилност и дигитално повезивање.

Председница Владе рекла је да је "региону потребан нови модел економског раста, заснован на инвестицијама у иновације и нове технологије, истраживање и развој и креирање повољне климе за стартапове. Морамо да развијамо економију која ће у фокусу имати дигитализацију, иновације и ИТ", истакла је Брнабићева.

"Модернизација привреде истовремено значи и померање целог друштва унапред", додала је она.

"Наставак структурних реформи и јачање владавине права"

Неопходан предуслов за грађење модерне економије јесте наставак структурних реформи и јачање владавине права. Брнабићева је истакла да је у фокусу рада Владе Србије борба против корупције, модернизација јавне администрације и системско увођење електронских сервиса за грађане и привреду, чиме побољшавамо услове пословања и подижемо квалитет живота нашим грађанима.

"Инфраструктурне инвестиције основ су за јаку економију: без добре инфраструктуре, нема развоја трговине нити бржег економског раста", нагласила је председница Владе.

У спровођењу Акционог плана за Регионални економски простор, постигнут је напредак у области међусобног признавања професионалних и академских квалификација који ће олакшати мобилност, док ће пројекат електронске размене докумената убрзати царинске и граничне процедуре.

Брнабићева је такође истакла важност Регионалне инвестиционе платформе, коју су заједнички припремиле регионалне привредне коморе и која потенцијалним инвеститорима представља могућности за улагања у региону.

Председница Владе Ана Брнабић посебно се осврнула на напредак који је постигнут у области дигиталног повезивања. На Самиту у Софији, у јуну ове године, усвојена је Дигитална агенда за Западни Балкан, која ће допринети јачању капацитета е-Управе и различитих електронских сервиса, посебно у области јавних набавки и здравства.

Поред економских тема и економске сарадње, лидери Западног Балкана и европски званичници разговарали су и о актуелним безбедносним темама. Премијерка Брнабић рекла је да је Србија посвећена јачању стабилности у региону и да, истовремено, даје активан допринос очувању мира у свету. 

"По броју ангажованих припадника у мировним мисијама у мандату УН, Србија је на 10. месту у Европи, а на 3. месту пропорционално у односу на број становника", истакла је Брнабићева.

Она је посебно нагласила улогу Србије у току мигрантске кризе, када је Србија показала "посвећеност очувању стабилности и европским вредностима".

На Самиту у Лондону учествују и немачка канцеларка Ангела Меркел, аустријски канцелар Себастијан Курц, висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини, европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, председник Европске инвестиционе банке Вернер Хојер, председник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти и други европски званичници.

Први Самит о Западном Балкану одржан је 2014. године у Берлину и покренут је на иницијативу немачке канцеларке Меркел. Прошлогодишњи Самит о Западном Балкану у оквиру Берлинског процеса одржан је у Трсту и то је било прво учешће председнице Владе на једном међународном скупу након избора Владе.

Следећи Самит биће одржан 2019. године у Пољској.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво