Готемелер: На Србији је да одлучи да ли ће ући у НАТО

Србија је добар партнер НАТО-а и на њој је да сама одлучи о евентуалном уласку у Алијансу, изјавила је заменица генералног секретара те војне алијансе Роуз Готемелер.

Готемелерова сматра да Србији партнерство са Алијансом доприноси већој безбедности и просперитету грађана и због тога, каже, НАТО помаже у одржавању стабилности у региону.

"НАТО апсолутно поштује позицију сваке земље са којом сарађује, као и позицију својих чланица, које саме праве изборе за себе по питању безбедности. На Србији је да одлучи по питању евентуалног уласка у НАТО, знам да постоји код вас интерес за чланство у ЕУ и то је добро", изјавила је Готемелер уочи самита НАТО у Бриселу, којем ће присуствовати и председник САД Доналд Трамп.

Истиче да Алијанса цени партнерство са Србијом, као и да на то партнерство гледа као на унапређење безбедности на Западном Балкану, што је, каже, важно и за целу НАТО заједницу и НАТО простор.

"Зато смо одлучни да наставимо сарадњу са Србијом која учествује у вежбама са НАТО. Мислим да ће то бити у фокусу ове године и Србија ће почетком јесени бити домаћин годишње вежбе о управљању последицама природних катастрофа", рекла је Готемелер.

Према њеним речима, то ће бити добра прилика да се увежба реаговање на природне катастрофе, као што су поплаве, пожари и снежне падавине које су честе на Западном Балкану, као и да земље у региону заједно раде у таквим ситуацијама, јер је то, подвлачи, добро за све грађане.

НАТО подржава формирање војске Косова

Готемелерова изјавила је да НАТО подржава формирање војске Косова и да тај процес треба да се одвија у складу са Уставом.

"Важно је да Косово настави процес реформи што укључује формирање професионалних снага безбедности. Наставићемо да сарађујемо са званичницима Косова и подржавамо мисију Кфора на Косову. Сматрамо да је важно да се одржава безбедност у региону и да се помогне формирање професионалне војске Косова", рекла је Готемелер уочи Самита НАТО-а у Бриселу.

Готемелерова је навела да НАТО снажно охрабрује наставак дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

"Свесни смо аспирација Косова ка чланству у ЕУ и НАТО, али треба прећи велики пут до тога. Веома је важно да Приштина настави дијалог са Београдом и да буде успешан и да донесе решење", поручила је Готемелер.

Готемелер каже да се КФОР неће повући са Косова, а да ће на предстојећем самиту НАТО бити рећи о посвећености наставку мисије КФОР-а.

Одговарајући на питања новинара из Србије о осиромашеном уранијуму који је коришћен током бомбардовања Србије 1999. године, Готемелерова каже да су и НАТО и Уједињене нације 2001. спровели темељне научне истраге које су доказале да осиромашени уранијум нема утицаја на здравље.

"Знам да постоји стална бојазан о томе у Србији, мислим да морамо да наставимо наш дијалог и наставимо да разумемо ту бојазан, али са нашег гледишта докази не указују на то да постоје проблеми", рекла је Готемелерова.

Упитана да ли НАТО има намеру да се извини Србији за агресију 1999. године, Готемелерова је рекла да су генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и она током својих посета Србији изразили жаљење због оног што се догодило.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи