"Треба ескалирати питање враћања имовине српских фирми у Хрватској"

Саветник за праћење поступака и адвокат Иван Симић каже за РТС да у 21. веку имамо необичну ситуацију да право својине, као неприкосновена цивилизацијска тековина, нема своје утемељење у једној судској одлуци највише судске инстанце каква је Европски суд за људска права у поступку између Србије и Хрватске.

Иван Симић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да 25 година након доношења првих општих аката којима је дошло до одузимања српске имовине у Хрватској, имамо одлуку Европског суда за људска права који није одговорио да ли је дошло или не до одузимања имовине.

"Практично, Европски суд за људска права се заклонио иза будуће неизвесне чињенице у виду закључења билатералног споразума између земље резидента тражиоца правне заштите и земље која је донела опште акте којима се та имовина одузима", објашњава Симић.

Напомиње да у 21. веку имамо необичну ситуацију да право својине, као неприкосновена цивилизацијска тековина, нема своје утемељење у једној судској одлуци највише судске инстанце каква је Европски суд за људска права.

"То је нешто што забрињава сваког учесника у правном животу јер се не може право својине ни на који начин стављати у контекст будуће неизвесне чињенице односно политичког договора две државе, при чему се једна од страна у том будућем споразума ставља у потпуно неравноправан положај", каже Симић.

Додаје да је током трајања поступака српских фирми "Младост турист" и "Инвестбанка" које потражују своју имовину у Хрватској, последњих 25 година било момената када је то питање могло да ескалира.

"Не могу а да не препознама негде моменат 2009, 2010. године када тадашње политичке елите просто нису препознале важност овог питања. Тада је на дневни ред могла да се стави примена споразума о сукцесији, конкретно Анекса 'ге' и да то буде претходно питање за улазак Хрватске у ЕУ", сматра Симић.

Истиче да не треба одустати од борбе и то питање ескалирати.

"Не иде нам у прилог ова последња одлука, да ли ће она имати домино ефекат не може нико да предвиди, али можемо очекивати да ће то тако бити. Остаје нам обраћање и другим релевантним правосудним инситуцијама да се укаже на постојање тог нерешеног питања", објашњава Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво