"Културна сарадња Србије и Француске на веома високом нивоу"

Сарадња између Србије и Француске у области културе је на веома високом нивоу, као и везе српског и француског народа, констатовали су на данашњем састанку министар културе и информисања Владан Вукосављевић и амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

У завршној фази је потписивање Споразума о кинематографској копродукцији између две земље, рекао је министар Вукосављевић и предложио да дела из Музеја савремене уметности и Народног музеја у Београду буду представљена у другој половини следеће године у Француској, као и да се организује Недеље српске културе у Паризу. 

Саговорници су се сложили да је сарадња у областима кинематографије и културног наслеђа од великог значаја за обе земље и да постоји доста потенцијала за њено даље развијање. 

Током разговора посебна пажња била је посвећена обележавању 100. годишњице од завршетка Првог светског рата и српско-француског пријатељства утемељеног у то време.

Мондолони је истакао да је пројекат реконструкције Споменика захвалности Француској добар пример сарадње влада Србије и Француске које су заједнички финансирале тај пројекат. 

Он је као пример одличне сарадње навео и манифестацију "Март - месец франкофоније", чији програм, у организацији Француског института, одражава разноврсност франкофоних иницијатива у Србији. 

На састанку је било речи и о начинима побољшања и јачања институционалне сарадње у областима савременог стваралаштва и културног наслеђа.

Вукосављевић је нагласио да је Министарство културе и информисања отворено за све креативне и корисне идеје и да ће учинити све што је потребно да се договорени пројекти реализују по плану. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво