Србија и САД настављају продубљивање билатералних односа

Председник Србије Александар Вучић примио је заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Пита Марока, са којим је разговарао о билатералним односима и ситуацији у региону. Са гостом из САД одвојено су разговарали председница Скупштине Маја Гојковић и министар Ненад Поповић.

Александар Вучић је рекао да Србија и САД настављају путем продубљивања својих билатералних односа и да су посете америчких званичника добра прилика да се подсетимо наших дугогодишњих и плодоносних веза, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Двојица саговорника су се сагласили да је стота годишњица од када се српска застава вијорила над Белом кућом значајан јубилеј и прилика да се обележи пријатељство између српског и америчког народа.

Председник Вучић и заменик помоћника државног секретара Мароко оценили су да се позитиван тренд билатералних односа види кроз широк дијапазон заједничких интереса.

Председник Вучић је истакао да цени посвећеност и подршку америчке администрације решавању питања Косова и Метохије, јер он сматра да је постизање стварног компромиса са Приштином једина гаранција будућности Србије и целог региона.

Амерички званичник Мароко је рекао да цени залагање председника Вучића за мир и стабилност у региону и допринос који даје у међуетничком дијалогу на Западном Балкану. Он је додао да Србија предузима значајне кораке у борби против екстремизма и тероризма и да у тој области види велике могућности за сарадњу двеју земаља.

Заменик помоћника државног секретара је, такође, нагласио да је Србија остварила значајан напредак у реформама, неопходним за приступање Европској унији.

Подршка САД европским интеграцијама Србије

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се Питом Мароком. Она је указала на напредак и позитивне трендове у билатералним односима Србије и САД, у циљу даљег интензивирања сарадње и међусобног разумевања, што потврђује динамика разговора са званичницима САД, саопштено је из Кабинета председнице парламента.

Напоменула да се ова посета реализује у месецу када се обележава 100 година од када је амерички председник Вудро Вилсон дао наредбу да се истакне српска застава на Белој кући у Вашингтону, што је прилика да се подсети на добре историјске односе Србије и САД.

Гојковић је захвалила на подршци САД европским интеграцијама Србије, истучући да је пуноправно чланство у ЕУ приоритет наше земље и да се на томе предано и вредно ради, без обзира на степен проблема које ЕУ има, као и да је Парламент Србије веома активан по овом питању.

Нагласила је да је у унапређењу укупних билатералних односа са Сједињеним Америчким Државама важна улога Конгреса и Сената и указала да постоји редован политички дијалог посланика Народне скупштине са америчким сенаторима и конгресменима, као и да би таквих сусрета у будућности требало да буде више.

Гојковић је указала на напоре које Србија улаже у дијалог са Приштином и примену Бриселског споразума, као и на потребу да се и друга страна подстакне на дијалог и успуњавање договорених решења, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Гојковић је нагласила да је регионална сарадња за Србију један од водећих спољнополитичких приоритета, који се остварује и активним учешћем у свим регионалним институцијама, као и да Народна скупштина даје свој допринос тим процесима.

Заменик помоћника државног секретара САД је указао да његова посета има за циљ да се унапреди партнерство и пријатељство између две земље. 

Мароко је истакао да САД подржавају напредак и пут Србије ка Европској унији и поздравио напоре по питању регионалне сарадње, те указао да цени учешће Србије у Партнерству за мир.

Мароко је захвалио на доброј дугогодишњој сарадњи са Националном гардом Охаја и изразио наду за додатно унапређење тих односа, као и за наставак сарадње у борби против тероризма и екстремизма.

Гојковић је напоменула да је Народна скупштина донела Закон о изменама и допунама Закона о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма, као и Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Поповић: Развој и сарадња кључни за стабилност 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са Питом Мароком, и истакао да су економски развој и сарадња кључни за борбу против насилног екстремизма и постизање стабилности у региону.

Поповић је објаснио да су једни од честих узрока екстремизма у региону сиромаштво и незапосленост, саопштено је из министровог кабинета.

"Млади без посла и перспективе лако могу да постану мете утицаја различитих екстремистичких група. Раст економије и боље образовање могу значајно да утичу на смањење екстремизма", навео је Поповић.

Он је истакао да највећу шансу за раст и сарадњу у региону види у области иновација, иновационог предузетништва и ИТ, као сектора у који су, према његовим речима, највише укључени млади. 

"Србија је активна у покретању регионалних иницијатива за сарадњу у области иновација и ИТ, јер то видимо као шансу за економски раст читавог региона", навео је Поповић.

Мароко је навео да САД виде Србију као важног партнера у регионалним иницијативама за борбу против насилног екстремизма. Он је истакао да је циљ тих иницијатива да се ојача међурелигијски и међуетницки дијалог у региону.

Функционер Стејt департмента, који је уједно и шеф Бироа операција везаних за сукобе и стабилизацију, сложио се са министром Поповићем да сарадња у области иновација пружа знаћајну перспективу за унапређење регионалне сарадње. 

Изразио је спремност да помогне Србији у повезивању са институцијама и компанијама у САД у циљу остваривања њиховог већег присуства у региону, наведено је у саопштењу. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво