Дрецун: Приштина покушава да прескочи формирање ЗСО

Четвртог августа у Бриселу би требало да буде представљен предлог статута Заједнице српских општина. Тај рок Брисел је дао Приштини када су Срби, пет година од потписивања Бриселског споразума, најавили да ће сами формирати Заједницу. Приштина по сваку цену жели да прескочи формирање ЗСО истовремено очекујући да дође до коначног договора са Београдом, рекао је за РТС председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Српски тим ће завршити свој посао и припремити статут, али, када је реч о Приштини, ту ствари стоје другачије, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милован Дрецун.

"Њихово наговештавање да очекују коначно решење, а то је, по њиховом мишљењу, независност Косова, показује да они по сваку цену хоће да прескоче формирање ЗСО. Они инсистирају да их признамо и третирамо као независну државу, а то се неће догодити чак и по цену да због тога не будемо примљени у ЕУ", нагласио је Дрецун.

Изостанак реакције и млака критика Брисела на овакво понашање Приштине није донела  резултате.

"Брисел реагује као тигар без зуба, Приштина прими те критике и не реагује. Нама је више доста таквих реакција из Брисела, потребна је акција. Из Приштине упорно најављују да су спремни да разговарају о коначном решењу али се они, изгледа, више фокусирају на формирање оружаних снага", каже Дрецун.

Претходних дана видели смо негодовање Приштине због тога што су неки Срби, њих око 20 напустили КСБ. И представник САД у Приштини је рекао да је забринут због тога.

"А нису забринути због сталних међуетничких инцидената. Једино легално оружано присуство је међународно и то по Резолуцији 1244. За нас је неприхватљиво било какво друго формирање војних формација. Приштина покушава да преко КСБ прибави легитимитет за формирање војних формација тако што ће Срби учествовати у њима", објашњава Дрецун.

Огроман притисак и очекивања 

Очигледно је да се убрзавају процеси али је питање да ли улазимо у завршну фазу преговора Београда и Приштине.

"Очигледно да улазимо у фазу када би могло да дође до договора али не мора да значи да ће до тога и доћи. Постоји огроман притисак и очекивања посебно од стране САД али када питате како треба да изгледа тај договор они не знају да кажу", објашњава Дрецун.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће изаћи са предлогом пред грађане чим буде имао са чим да изађе. Међутим, сада поједине опозиционе странке у скупштини кажу како неће референдум.

"То показује бесмисленост постојања неких опозиционих странака. Референдум можемо очекивати уколико дође до конкретног предлога о договору са Приштином за шта морате имати подршку грађана а не само већину у Скупштини", рекао је за РТС председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво