Гојковићeва и Порошенко: Евроинтеграције заједнички приоритет

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Украјине Петро Порошенко сагласили су се да евроинтеграције представљају заједнички приоритет и још један основ сарадње Србије и Украјине и изразили спремност за размену искустава у овом процесу.

На састанку је истакнуто да посета председника Украјине има велики значај у склопу обостраног опредељења за јачање билатералне сарадње.

Гојковићeва је указала да су билатерални односи добри и традиционално пријатељски, без отворених питања и да су две земље опредељене за даљи развој и унапређење сарадње на политичком, економском плану, као и у области евроинтеграција, саопштено је из парламента.

Напоменула је да постоји значајан простор за развој међупарламентарне сарадње, те да постоји интерес за сарадњу на нивоу радних тела два парламента, посебно одбора за спољне послове, евроинтеграција, али и у области саобраћаја, туризма, образовања и културе, као и посланичких група пријатељства.

Гојковићева је нагласила да је Народна скупштина спремна да допринесе унапређењу свеукупне билатералне сарадње путем ратификације споразума које две владе потпишу.

Она је истакла да Србија поштује територијални интегритет Украјине, као што Украјина поштује територијални интегритет Србије.

Порошенко је навео да између Србије и Украјине нема отворених питања и да Украјина отворено подржава територијални интегритет Србије, да не признаје и неће признати једнострано проглашену независност Косова, као и да ће подржати решење до ког се дође мирно и дијалогом, у оквиру међународног права и захвалио се Србији на њеном ставу поштовања територијалног интегритета Украјине.

Гојковићева и Порошенко су се сагласили да евроинтеграције представљају заједнички приоритет и још један основ сарадње Србије и Украјине и изразили спремност за размену искустава у овом процесу.

Порошенко је поздравио јачање парламентарне сарадње у циљу приближавања Србије и Украјине и у том контексту поновио позив председници Народне скупштине да посети Украјину, а председница Скупштине Србије је прихватила позив.

Гојковићева и Порошенко су се заложили и за унапређење економских односа.

Председница Народне скупштине је указала да би отварање директне авио-линије између Београда и Кијева омогућило додатно јачање привредних веза и поздравила сарадњу на пољу културе, као што је подизање споменика украјинском песнику Тарасу Шевченку у Новом Саду, као и најављено именовање улица у градовима Украјине по српским великанима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво