Вучић: Подржавамо територијални интегритет Украјине, као што и Кијев подржава Србију

Онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине, поручио је председник Александар Вучић након састанка са украјинским колегом Петром Порошенком. Украјина и Србија немају проблеме у билатералним односима, поручио је Порошенко.

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са украјинским колегом Петром Порошенком да постоји обострана жеља за унапређењем односа две земље и за јачање политичког дијалога.

"Србија и Украјина немају отворена питања, једна другу сматрају изразито пријатељским земљама. Наши језици су међу најсличнијим у словенској групи језика", рекао је Вучић на конференцији за медије.

Онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине, поручио је Вучић.

"Сматрамо да је важно да одговорно радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је на састанку Порошенко изнео ставове о ситуацији у Украјини. "Србија се нада да ће сви проблеми бити решени на миран начин, да ће се поштовати договори из Минска и да је ОЕБС веома важна карика у успостављању мира", навео је Вучић.

Истакао је да је Порошенко пожелео Србији компромис у разговорима са Албанцима, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета Србије, као што је и Београд поштовао и поштоваће територијални интегритет Украјине.

Сарадња у процесу евроинтеграција 

Вучић је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачањем политичког дијалога и јачањем економске сарадње.

"Сматрамо да је веома важно да озбиљно, одговорно и много радимо на унапређењу наших веза и пријатељстава. Сматрамо да у наредном периоду мешовити комитет може да уради много за унапређење економске сарадње, политичких и културних веза", додао је председник Србије.

Вучић је рекао да верује да ће ускоро у нашим градовима бити места за споменике најпознатијим украјинским књижевницима, као и да ће се отворити културна и спортска сарадња, а истакнута је и спремност за размену искустава у свим другим областима.

Међу њима су и евроинтеграције, како је рекао, где ће једни другима указивати на грешке и предности, шта можемо и шта треба заједнички да урадимо.

Остварена већа трговинска сарадња 

Вучић је указао да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза.

"И даље имамо значајан дефицит у трговинској размени са Украјином. Очекујемо и разговарао сам са председником Порошенком да дамо инјекцију сарадњи да достигнемо цифру од милијарду евра, па да видмо како ће ићи даље", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући да није лако доћи до договора о том питању.

"Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији", додао је он.

Вучић је истакао да је неопходно да се унапреде контакти и између људи две земље, да желимо да видимо још већи број Украјинаца у Србији, као и српских држављана у Украјини.

"Покренули смо иницијативу, а добићемо анализу нашег оператера 'Ер Србије' да ли је могуће успоставити редовну линију за Кијев. То би био значајан подстрек нашим пријатељским односима", нагласио је председник Србије.

Вучић је пренео да је прошле године било 10.646 туриста из Украјине у Србији, и да је у првих пет месеци ове године забележен раст од 12 одсто.

То, према његовим речима, може бити и више.

Подсетио је да је са Порошенком разговарао прошлог месеца у Турској, приликом отварања гасовода ТАНАП, и да су тада разговарали о енергетским и другим питањима.

Порошенко: Не признајемо Косово, ЕУ заједнички циљ

Порошенко је поручио да Украјина одлучно поштује и уважава територијални интегритет Србије, да није признала Косово, а да решење за то питање треба наћи путем компромиса уз уважавање интереса Србије.

"Желим јасно да кажем да поштујемо и уважавамо територијални интегритет Србије. Нисмо признали Косово и заузимамо став да решење тог проблема тражити путем компромиса уз уважавање интереса Србије", рекао је Порошенко.

Како је додао, Кијев се држи и става о независности и поштовању територијалног интегритета Украјине, укључујући Крим.

"Ми у Кијеву улажемо све напоре да се обнови суверенитет земље на целој територији и рачунамо на подршку Србије када је реч о увођењу мировне мисије уз надзор УН. Уверен сам да спровођење споразума из Минска нема алетернативу", нагласио је Порошенко.

Истакао је да две земље немају проблеме у билатералним односима. 

"Украјина и Србија су веома блиске и наши језици су блиски и није ми потребан превод када председник Вучић говори на српском", истакао је Порошенко.

Како је рекао Порошенко, договорено је да се размењују позитивна искуства две владе.

"Наш заједнички циљ је да улазак у ЕУ буде до 2025. године. Желим да Србија победи све препреке на том путу. Исти тај циљ је и жеља за украјински народ. Важно је да учимо из искустава Србије", рекао је Порошенко.

Како је навео, данашњи сусрет је наставак њиховог састанка у Турској у вези са гасоводом који обезбеђује гас и за Србију и за Украјину и целу Европу.

"Једни друге разумемо, наши односи у свим областима су добри и веома ценим све што је председник уложио у развој наших односа", рекао је Порошенко.

Значај потписаних споразума

Украјински председник је истакао да му се веома допада стил који је данас показао председник Вучић и то како су без проблема потписани билатерални споразуми.

Говорећи о Споразуму којим се Украјинцима продужава боравак у Србији без визе, Порошенко каже да је његов циљ да поједностави посете украјинских предузетника, културних радника...

Важан је и други документ о борби против корупције, који подразумева размену података између царинских органа како сви они који непоштено желе да избегну плаћање пореза то не би могли, као и да би се на виши ниво подигла борба против корупције.

"Уверен сам да су ови документи потврда одлучних корака, Вучићевих и мојих, да постигнемо то зближавање како би Украјинци боље упознали Србе и обрнуто", рекао је Порошенко.

Могућности привредне сарадње 

Оценио је да се трговинска размена између две земље повећава, што је забележено и у првом кварталу ове године, али да га брине црна металургија у Србији.

Како каже, на пословном форуму који су организовали он и Вучић, главна порука ће бити колико је важно да се украјински новац улаже у Србију и обрнуто.

Такође је указао да је Украјина, када је реч о унапређењу пословне климе, начинила скок са 153. на 76. место, што није пошло за руком ниједној другој држави.

"Сарадњу можемо да почнемо од прехрамбене индустрије, потребни су нам српски ресторани, а ту је и фармација, машинска индустрија", истиче Порошенко.

Најавио је да ће се у најскорије време састати међувладине комисије које ће размотрити два кључна питања – житарице и кукуруз.

Постигнут је и договор да се обезбеди десет стипендија за школовање српских студената у Украјини.

Након конференције за медије, Вучић и Порошенко су отворили Пословни форум Србија–Украјина.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара