Скупштина изгласала више закона

Скупштина Србије усвојила је више закона, међу којима је и Закон о ратним меморијалима као и Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима.

Закон о ратним меморијалија јасно дефинише надлежности, јача одговорност и ефикасност локалних самоуправа и осталих институција у тој области и ствара неопходне услове за заштиту културног наслеђа везаног за ратне периоде.

Највећа новина је надлежност министарства задуженог за неговање традиција ослободилачких ратова Србије за давање сагласности за подизање новог ратног меморијала.

Закон о ратним меморијалима жели да стави јасна правила ко сме, када, под којим условима да одржава ратни меморијал, тако да се неће доћи у ситуацију да се не зна коме се подиже ратни меморијал, или да се подиже онима којима не сме.

Уређени ратни меморијали, као важан сегмент културне баштине Србије, постаће и део квалитетне и атрактивне туристичке понуде.

Прописи који регулишу област ратних меморијала донети су последњи пут пре 40 година.

Један од циљева Закона о ратним меморијалима је да се евидентирају сви меморијали да би се грађанима скренула пажња на страдање српског народа кроз историју.

Очекује се да ће се пред посланицима у другој половини ове године наћи Закон о Старом сајмишту, а затим реновирање Гробља ослободилаца Београда и Меморијални центар на Церу.

Србија има 6.000 меморијала, што у земљи, што у иностранству, а у иностранству је за сада пописано 625 меморијала.

Усвојен закон којим се побољшава положај сезонских радника

Скупштина Србије је усвојила и Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима који би требало да обезбеди бољи положај сезонских радника и поједностави начин њиховог пријављивања у пољопривреди путем електронске платформе.

Законом су дефинисани послови на којима се ангажује сезонски радник у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства, а који су сезонског карактера.

Такође, закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, а да за то време радник остварује право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање само за случај повреде на раду и професионалне болести.

Новчана накнада за рад сезонском раднику обрачунава се и исплаћује по радном часу, најмање у износу минималне цене рада.

Нов закон предвиђа да се за време обављања сезонских послова радник не брише из евиденције незапослених, нити му се обуставља исплата новчане накнада Националне службе за запошљавање коју је остварио за време привремене незапослености.

Усвојене измене Закона о мирном решавању спорова

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о мирном решавању радних спорова.

Како се наводи у разлозима за доношење измена и допуна Закона о мирном решавању спорова, 12-годишња примена закона је указала на многе проблеме због којих је било потребно унапредити постојећи закон.

Циљ измена је да се кроз проширење надлежности индивидуалних и колективних радних спорова, увођења могућности закључења споразума у индивидуалним споровима, продужење рокова и праћење резултата рада додатно афирмише начин решавања спора.

Републичка агенција за мирно решавање спорова установљена је Законом и једина је специјализована институција за мирно решавање иднивидуалних и колективних радних спорова.

Од 2005. године до краја 2016. године покренуто је 14.192 радна спора, од тога је мирно решено 5.118 индивидуалних радних спорова и 126 колективних радних спорова.

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица, као и више међународних споразума.

Усвојене су и измене и допуне Закона о запошљавању странаца којим се врши поједностављење поступка издавања радне дозволе за запошљавање са циљем развијања повољнијег пословног окружења и привлачења страних инвестиција.

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити предвиђено је укидање законске обавезе послодавца да доставља министарству надлежном за рад обавештења о упућивању запослених на привремени рад у иностранство.

Биће потврђено и неколико споразума, међу којима је Споразум између Србије и Русије о социјалној сигурности.

Требало би да се потврди споразум са Словенијом о запошљавању држављана Србије, као и споразум са Грчком о социјалном осигурању.

На дневном реду је потврђивање Меморандума између Србије и Аустралије о запошљавању чланова породице дипломатског и конзуларног особља.

Гласаће се и о предлогу СНС-а о изменама Одлуке о разрешењу и именовању чланова и заменика чланова РИК-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи