Настављена расправа о ратним меморијалима

Скупштина Србија трећи дан расправља о амандманима на Предлог закона о ратним меморијалима. Оштра полемика о амандманима које су поднели посланици СНС-а због којих део опозиције негодује и сматра да њихова намера није да побољшају закон.

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је током скупштинске расправе да Србија има 6.000 меморијала, од тога 625 у иностранству.

Ђорђевић је истакао да се као први у низу закона, и то у другој половини године, очекује закон о Старом сајмишту, и да ће то бити први у низу пројеката поред реновирања гробља Ослободилаца Београда.

Посланици Двери и СРС-а су указали да су у Предлогу закона о ратним меморијалима изостављени термини "логор" и "концентрациони логор", а министар је одговорио да су законом обухваћена "сва места где су страдали наши људи".

Према његовим речима, у члану 2. закона се наводи да је место страдања "место и шира просторна целина на којој су вршене егзекуције, злостављање заточених у затворима и заробљеништву, са и без похрањених хуманих остатака, гробница и гробова".

Полемика о амандманима СНС-а

Посланица ДС-а Александра Јерков осврнула се на амандман посланице Станије Компировић из СНС-а који, како је рекла, има за циљ да "унапреди правосуђе".

"Колегиница Компировић сматра да Савет који ће водити рачуна о ратним меморијалима треба да обезбеди унапређење правосуђа. Наравно да је јасно да колеге из СНС-а није срамота што су поднели ове амандмане у неколико наврата, што њима вређају жртве и њихове породице", рекла је Јерков оценивши да је грађанима јасно шта се у Скупштини дешава.

Како је навела, постоје закони над којима може да се ради такав "игроказ", да то није легитимно, али је легално, али и да је срамота то што раде посланици власти с Предлогом закона о ратним меморијалима.

Одговорио јој је посланик СНС-а Србислав Филиповић, који је рекао да је ДС тај који не поштује достојанство Скупштине и достојанство свог народа, али и да је то нормално, с обзиром "шта су оставили иза себе".

"Оставили су меморијале пљачке, понижења, увреда за грађане у виду Хетерленда, Пазл града, реплика Теразија, затворене фабрике, 400.000 угашених радних места. Све су то меморијали туге, жалости и беде коју је ДС оставио грађанима", рекао је Филиповић.

Његова страначка колегиница Миланка Јевтовић Вукојичић каже да о смислености амандмана причају представници "жутог предузећа", њихови остаци који су само кроз реформу правосуђа "извршили директну одштету од 15 милиона евра".

Критике због амандмана упутио је и самостални посланик Зоран Живковић, који је рекао да је закон у начелу добар и да је било потребе да се он донесе, али да је сада доведен до бесмисла "интервенцијом колега из владајућих клупа".

"Потпуно бесмисленим амандманима се овај закон повезује са побољшањем стања у правосуђу, пољопривреди, културним развојем. Ја разумем потребу за опструкцијом, разумем и потребу да се понекад покаже снага на такав начин, али нека се учини напор више. Нека напишу амандмане који бар имају смисла", рекао је Живковић.

Како је приметио, расправа се користи и за величање времена од 2012. године као да пре тога неки који данас учествују у власти нису били део неке претходне власти, рецимо деведесетих када су били "неки ратови у које се улазило без памети".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи