Планови Брисела за будућност Косова

Администрација у Бриселу прави планове на основу којих би се током идуће године начинили помаци ка учвршћивању међународног признавања Косова, јавља новосадски "Дневник". Најспорнија тачка - чланство у Савету Европе.

Англосаксонски савезници с обе стране Атлантика имају намеру да идуће године направе три корака ка учвршћивању међународног признавања Косова, објављује новосадски "Дневник", позивајући се на изворе у седишту Европске уније. 

У Бриселу је у току израда студије изводљивости за чланство у ЕУ с отварањем могућност за почетак преговора о споразуму о придруживању, чланство у Светској банци и Међународном монетарном фонду и улазак у Савет Европе.

С тим идејама упознат је и Београд, који је у интерним контактима с представницима западних држава врло оштро реаговао на могућност да Косово постане члан Савета Европе, запретивши да би у том случају Србија изашла из те организације.

Прве две намере нису толико спорне. Студија изводљивости за Косово могла би да буде урађена као „Косово под Резолуцијом 1244", што је тренутно његово званично име унутар ЕУ, због противљења пет држава ЕУ да га признају.

Чланству Косова у Међународном монетарном фонду и Светској банци Србија се није противила ни током преговора о статусу Косова а, како пише "Дневник", једино је спорна позивница Косову да постане члан Савета Европе.

На основу увида у један интерни документ ЕУ о могућностима како да Косово постане члан међународних организација, "Дневник" наводи да Приштина не може постати пуноправни члан Савета Европе без пристанка Београда.

Косово би могло да се учлани само у међународне финансијске организације и поједине агенције УН.

Како "Дневник" наводи, прва агенција УН која би могла да прими Косово је Светска здравствена организација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво