"Добро да је дијалог настављен и да се отварају поглавља"

Координаторка Националног конвента о ЕУ у Србији Наташа Драгојловић оценила је, поводом јучерашњег наставка дијалога Београда и Приштине, да је добро да су се преговарачи вратили за сто и да су председник Србије Александар Вучић и представник приштинских власти Хашим Тачи разговарали у четири ока.

Наташа Драгојловић је у изјави Танјугу подсетила да је Национални конвент учествовао у унутрашњем дијалогу који је иницирао председник Републике, а с намером да из њега изађе с платформом за решавање косовског питања Косова. 

"Очекујемо у Националном конвенту да што пре видимо који је то оквир у ком ће се наставити даљи дијалог и трагање за свеобухватним решењем нормализације односа српског и албанског народа. Надамо се да ће председник бити спреман да што пре и са јавношћу Србије, али и са парламентом подели оно до чега се дошло у последњој рунди дијалога", навела је Драгојловићева.

Оценила је да је добра вест да су се преговарачи вратили за сто, јер после марта није било директних сусрета, као и да је добра вест да су председник Србије и предстацник приштинских власти разговарали у четири ока.

Важно би било, додаје, да се сада разговори интензивирају, а каже да има таквих најава, као и да се они све одвијају на бази договорених принципа, на основи воље да се овај проблем истински реши на добробит грађана и да се све што је договорено у доброј вери и примењује.

"Чини ми се да је крајње време да се направи искорак у финализацији примене оног што је садржај Бриселског споразума и техничких договора. Пре свега ту мислим на приштинску страну и недостатак воље да се имплементира одредба о ЗСО, а то јесте садржај већине тачака којима се Бриселски споразум бави. Добро би било и да ЕУ поврати свој кредибилитет пре свега, јер је она посредник у дијалогу и гарант да ће се оно што су две стране договориле применити", нагласила је Драгојловићева.

"Могућност одржавања референдума" 

Приметила је, међутим, да је у питању кредибилитет обе стране у преговорима, пре свега пред сопственим бирачима, али и будућим кандидатима за чланство у ЕУ, а ради европске перспективе читавог региона. Због тога и сматра да је управо на њима велика политичка одговорност.

"Чини ми се да ће уз помоћ ЕУ и њених чланица овај дијалог да се интензивира, да се ка решењу иде и то према одрживом, а не било каквом. Добро би било да око тога постоји сагласност две стране у дијалогу, али и грађана. Радује ме чињеница да је председник најавио могућност одржавања референдума", рекла је Драгојловић.

Када је реч о данашњем отварању два поглавља у приступним преговорима са ЕУ, напомиње да је сваки напредак Србије ка чланству у Унији важан, па и та два нова поглавља.

Подсећа, међутим, да је Србија послала преговарачке позиције за још три поглавља, те додаје да би било добро да се објасни због чега та три нису отворена. 

Додаје и да ће Национални конвент наставити да прати имплементацију свега што је у Бриселу "у наше име влада договорила". 

Она је изразила наду да ћемо у наредном периоду радити брже и интензивније на отварању поглавља и испуњавању онога што је отворено, пре свега у вези с поглављима 23 и 24.

"Ми ћемо током лета као Конвент учествовати у ревизији акционих планова и имаћемо прилику да сазнамо шта су разлози због којих неке ставри које смо као држава сами преузели нису испуњене на време и како можемо да помогнемо администрацији у аналитичком и техичком смислу", навела је Драгојловићева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво