Михајловић: Важно је интензивирати дијалог између Београда и Приштине

Важно је да се разговори између Београда и Приштине настављају, али и интензивирају, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михаловић и додала да је још важнији договор две стране да ће се сваки проблем решавати мирним путем.

"Надам се да ће Приштина то поштовати", рекла је Зорана Михајловић новинарима коментаришући јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, коме су присуствовали спрски председник Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи.

Према њеним речима, наставак дијалога је битан како за људе који живе у јужној српској покрајини, тако и за будућност дијалога.

"Важно је и да интензивирамо дијалог између Београда и Приштине, јер је дошло време да то питање решимо због будућности Србије", оценила је Михајловић. 

Упитана да прокоментарише изјаве опозиције о могућем референдуму и шпекулацијама које ће питање бити постављено пред нацију, Михајловић је рекла да опозицију не би да коментрарише, јер су то, каже, људи који су некада водили Србију и који су створили доста проблема, које данас треба поправити, "како бисмо од ништа, добили нешто".

"То 'ништа' нису резултати политике ове Владе, већ претходних влада", нагласила је Михајловић.

Истакла је да ће се председник Србије "сигурно у неком тренутку обратити нацији", а да је тренутно рано прогнозирати на који ће начин бити реализован референдум.

"Хајде да видимо како ће ићи разговори са Приштином, да ли ће се интезивирати, да ли ће се договори поштовати, а договор је да се све решава мирним путем", закључила је Михајловић.

"Отварање поглавља важно за привреду и улагаче"

Отварање нових поглавља у процесу преговора са ЕУ је од велике важности за Србију, јер је усклађивање српског законодавства са стандардима ЕУ једно је од првих питања сваког инвеститора који долази из Европе, изјавила је Михајловић.

"За Србију је значајно да усклади своје законе са европским, невезано да ли је реч о инфраструктури или некој другој области, то је питање сваког инвеститора, поред бризине, начина и услова пословања, као и постојања добре инфраструктуре", рекла је Михајловић новинарима коментаришући данашње отварање два нова поглавља за Србију у Луксембургу.

Наиме, реч је о Поглављу 33 - финансијске и буџетске одбредбе и Поглављу 13 - рибарство.

"Нема дилеме да је наш стратешки интерес чланство у ЕУ, али пре свега стандарди ЕУ", нагласила је Михајловић након састанка са делегацијом пословног удружења "Покрет француских компанија" - МЕДЕФ.

Каже да је током састанка са француским привредницима било речи о сигнализацији и прузи Београд-Будимпешта и додала да иако су извори финансирања тог пројекта различити, сви уговори, и са кинеским и са руским партнерима, у складу су са ЕУ.

Она је указала и да је сваки закон који се усвоји у српском парламенту у потпуности усклађен са стандардима ЕУ.

"Сваки наш закон, поред свих наших министарстава и институција које то проверавају, одлази у Европску комисију, која, такође, даје своје мишљење и док се не усагласимо у свему ти закони нису у парламетну", рекла је министарка.

Шарл Паради, председник Француско-српског пословног савета, сагласио се са министарком да је усклађивање законодавства између Србије и ЕУ важно за привреднике који послују у Србији.

"Када законодавство буде у потпуности усаглашено са ЕУ, допринеће јачој правној сигурности предузећима, а уговори ће бити бољи", закључио је Паради. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се