Дрецун: Добро је да се кренуло са "мртве тачке"

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је поводом дијалога Београда и Приштине у Бриселу, да је добро што се кренуло са "мртве тачке" јер је тај процес био доведен у "замрзнуто стање" због опструкција Приштине.

Оно што је очигледно после јучерашњих разговора је да се није разговарало о конкретним темама попут ЗСО или бар није постигнут никакав договор о томе, али је евидентно да улазимо у једну нову фазу процеса нормализације односа чији ће фокус бити на стварању правно-обавезујућег споразума.

На то, према Дрецуновим речима, указују изјаве Федерике Могерини и Хашима Тачија који говори о "некаквом коначном решењу".

"Сада смо ушли у процес изградње оквира за тај свеобухватни правно-обавезујући споразум о нормализацији односа. Мислим да у овом формату ЕУ нема довољан капацитет да се постигне коначно решавање статуса Космета", оценио је Дрецун у скупштинском холу и приметио да су позиције све три стране удаљене.

Приштина, како каже, очекује да се преко тог споразума призна Косово и да се Србија на противи чланству Косова у УН, док ЕУ нема јединствен став, а српска позиција је да неће признати лажну државу, нити ће отворити врата ка чланству у УН.

"Зато је председник Вучић рекао да није велики оптимиста по постизању компромиса. Сада је питање има ли политичке воље на свим странама да се постигне правно-обавезујући споразум. Код Србије постоји та политичка воља, али за сада је не видимо код Албанаца и оних западних држава које стоје иза сецесије Косова", рекао је Дрецун.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се