Премијерка на самиту у Софији и у Лондону

Председница Владе Ана Брнабић имаће у наредне две седмице више значајних сусрета са европским и регионалним лидерима и учествовати на међународним скуповима у Софији и Лондону.

Премијерка ће, према Танјуговим информацијама, најпре бити домаћин званичне посете председнице Владе Норвешке, Ерне Солберг, која ће 2. јула боравити у посети Србији.

Брнабићева и Солберг разговараће о свеукупним билатералним односима, и даљем јачању политичке и економске сарадње две земље.

Реч је о узвратној посети премијерке Солберг Београду, након што је шефица српске владе, у новембру прошле године, боравила у званичној посети Краљевини Норвешкој.

Поред састанка са норвешком премијерком, Брнабићева се тада сусрела и са норвешком министарком спољних послова Ине Ериксен Сореиде, као и са представницима Одбора за спољне послове и одбрану норвешког Парламента, а одржала је и предавање у Норвешком институту за међународне односе о европској перспективи Србије и регионалној сарадњи.

Норвешка је, иначе, један од највећих донатора Србије и од 2000. године до данас подржала је нашу земљу са више од 250 милиона евра бесповратне помоћи.

Председница Владе затим ће, како сазнаје Танјуг, учествовати на Самиту премијера Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, 6. и 7. јула у Софији.

У оквиру механизма "16+1" Србија је веома активан члан и лидер по броју реализованих пројеката са Кином.

Током учешћа на самиту у Софији, планирани су сусрети Брнабићеве са кинеским премијером Ли Кећангом и другим званичницима, као и разговори о пројектима који се реализују у оквиру механизма "16+1".

Сарадња са Кином у оквиру механизма "16+1" изузетно је важна за Србију: у оквиру тог механизма, реализује се и трилатерални пројекат модернизације железничке пруге Београд–Будимпешта, што је први прекогранични пројекат у том формату, који спроводе Србија, Мађарска и Кина.

Кина је један од кључних спољнополитичких партнера Србије.

Поред сарадње у области економије, инфраструктуре и енергетике, две земље јачају и сарадњу у области културе, пољопривреде, здравства, науке, образовања и другим областима.

Премијерка ће такође учествовати на Самиту ЕУ и Западног Балкана у Лондону, 10. јула, 5. по реду у оквиру Берлинског процеса.

Самит ће окупити лидере Западног Балкана и највише европске званичнике, који ће разговарати о даљем јачању регионалне сарадње и актуелним политичким, економски и безбедносним темама.

На Самиту у Трсту, у јулу прошле године, на којем је делегацију Србије предводила премијерка Брнабић, потписан је Уговор о транспортној заједници Западног Балкана, за чије је седиште касније изабран Београд.

Берлински процес покренут је на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел пре свега у циљу јачања регионалне сарадње на Западном Балкану.

Један од резултата у оквиру овог процеса је и успостављање Регионалне канцеларије за младе, чије је седиште у Тирани.

Активним учешћем у активностима у оквиру Берлинског процеса, Србија потврђује снажно опредељење за јачање регионалне сарадње и помирења на Западном Балкану и наставак процеса европских интеграција, као најважнијих спољнополитичких приоритета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи