У скупштинској полемици и о речима владике Николаја

Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о амандманима на Предлог закона о ратним меморијалима наставиће сутра. Највише полемике током расправе изазвали су амандмани посланика Српске напредне странке, па је тако Александра Јерков (ДС) рекла да се тим амандманима напредњаци "ругају" жртвама, а шеф посланика СНС Александар Мартиновић јој одговорио да ако неко треба да се стиди, то је ДС, јер док су се неки борили, други су се богатили.

Александар Мартиновић такође је истакао да је потребно подићи "велики споменик" жртвама транзиције ДС будући да је у време власти демократа велики број људи, како каже, остао без посла, а било је и оних који су "дигли руку на себе јер нису могли да прехране породицу".

С друге стране, посланици Двери и СРС су указали да су у Предлогу закона о ратним меморијалима изостављени термини "логор" и "концентрациони логор", а министар за рад Зоран Ђорђевић, који је присуствовао расправи, одговорио да су законом обухваћена "сва места где су страдали наши људи".

Према његовим речима, у члану 2. закона се наводи да је место страдања "место и шира просторна целина на којој су вршене егзекуције, злостављање заточених у затворима и заробљеништву, са и без похрањених хуманих остатака, гробница и гробова".

Напредњаци су одбацили тврдње посланика радикала да је реч "концентрациони логор" избачена да "неко из немачке амбасаде то не би прочитао", наводећи да се они "не плаше никога из било које амбасаде".

Навели су и да термин заробљеништво укључује и концетранционе логоре и сва мучилишта на којима су у Другом светском рату страдали припадници српског и свих других народа.

Нешто раније, Александра Јерков питала je посланика СНС Србислава Филиповића да ли га је срамота због амандмана који гласи да постављање ратних меморијала треба да обезбеди борбу против корупције позивајући га да тај амандман повуче. 

"Немојте срамотити ни себе ни скупштину", рекла је Јерков.

Одговорио јој је Мартиновић рекавши да је једини ослободилачки рат у коме је ДС учествовала, а тиче се амандмана Србислава Филиповића је "ослобађање скупштине од изборног материјала 2000-те године, ослобађање Савезне управе царина и Народне банке Србије од новца, а мало су ослобађали и Развојну банку Војводине, Агробанку, министарства..."

"Сад ми хоћемо амандманом Србислава Филиповића да једном заувек прекинемо са праксом пљачкања државе. Она је настала на крви оних који су је ослобађали и ако неког треба да буде срамота, то је ДС", поручио јој је Мартиновић.

Полемика посланика СНС-а и ДС-а 

У расправу се укључио посланик ДС-a Радослав Милојичић коме је два пута исључен микрофон јер није говорио о амандману, а онда је добио и опомену.

"Не знам шта о овом амандману мисли Звонко Веселиновић, шта мисле комплетни идиоти који су рушили по Београду, не знам шта мисли чувени батинаш СНС Зеља", рекао је Милојичић, а председавајући Верољуб Арсић му је поручио да изађе у хол парламента и одржи конференцију за новинаре како би онај кога оптужује могао да га тужи, те да сада злоупотребљава имунитет који има као посланик.

У наставку расправе о амандманима СНС укључили су се и други посланици, али је претходно настављена "борба" између посланице Јерков и Мартиновића.

"Да замолим колеге из СРС и бивше СРС да престану као велике патриоте да се ругају људима који су животе дали за ову земљу, њиховим породицама и потомцима. Чак и овај закон користе за своје ниске обрачуне", рекла је Јерков.

"Владика Николај је рекао - не кради своју земљу јер почива на костима оних који су се борили за њену слободу. Амандман има смисла, јер док су се неки борили, неки су се богатили. Онај ко краде државу, он баца љагу. Вас треба да је срамота ста сте урадили Србији, за сва лицемерна и фарисејска извињења", рекао је Мартиновић.

Расправу о амандманима "пресекла" је Вјерица Радета из СРС која је рекла да би можда било добро да се распише потерница за послаником СДПС Мехом Омеровићем.

"Можда је схватио шта је урадио, па је дигао руку на себе. Забринути смо. Нико неће да нам каже шта је са Мехом. Скоро месец дана се не појављује. Било би можда паметно да се распише потерница", рекла је Радета и поручила да радикали неће дозволити да тај случај прође по принципу тресла се гора, родио се миш.

Поднет 21 амандман на Предлог закона о основним правима бораца

Народни посланици су поднели 21 амандман на Предлог закона о изменама и допунама Закона о основним правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца које влада и надлежни одбор нису прихватили, као и ниједан од 583 амандмана на Предлог закона о ратним меморијалима. 

Такође, нису прихватили ниједан од четири амандмана поднетих на Предлог закона о измени и допуни Закона о запошљавању странаца, ниједан од 164 амандмана на Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима, те ниједан од 29 амандмана на измене и допуне Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и о њиховој заштити.

Нису прихваћени ни амандмани на измене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица.

Посланици су на измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом поднели 130 амандмана који нису прихваћени, као ни 73 на измене и допуне Закона о мирном решавању радних спорова. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво