Јевтић: Очекујем да се у Бриселу разговара и о правном оквиру за ЗСО

Трајно успостављање мира је интерес Срба на КиМ, каже функционер Српске листе Далибор Јевтић који очекује конкретизацију раније договореног у Бриселу. Истиче да су највећа очекивања Срба усмерена ка успостављању Заједнице српских општина.

У Бриселу је јуче настављен дијалог Београда и Приштине уз посредовање високе представнице Европске уније Федерике Могерини. Након разговора са Хашимом Тачијем, председник Александар Вучић изјавио је за РТС да је договорено да се сви проблеми решавају мирним путем.

Све што доприноси миру охрабрује Србе на Космету, а посебно оне који живе јужно од Ибра, рекао је функционер Српске листе Далибор Јевтић у Штрпцу, коментаришући јучерашњи дијалог.

"Чињеница је да смо годинама уназад имали много проблема и трајно успостављање мира је нешто што је интерес Срба не само овде, већ свуда где Срби на КиМ живе", истакао је Јевтић.

Од наредних састанака очекује конкретизацију раније договореног, али и онога што ће се тек наћи на столу.

"Највећа очекивања су усмерена ка успостављању Заједнице српских општина (ЗСО), која треба да допринесе решавању многих проблема о којима смо у више наврата говорили", навео је Јевтић и поновио да је циљ трајан мир, да се не понове сцене насиља из марта ове године.

Када је реч о изради статута ЗСО, Јевтић је рекао да она тече добрим током.

"Управљачки тим за ЗСО се састаје са свима чија се надлежност дотиче самог питања Заједнице. Тај технички процес неће бити споран. Очекујем да се у наредним разговорима у Бриселу нађе као тема и правни оквир за ЗСО, то је важан начин на који ће се она успоставити, јер ми не желимо нешто што стоји у садашњим законима на КиМ, нико не би ишао у Брисел да о томе преговара, већ да имамо нешто ново, нешто више, другачије – могућност да се у животном смислу Срби боље организују", објаснио је Јевтић.

Четврти август је рок када ће у Бриселу бити представљен нацрт статута Заједнице српских општина.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи