Тачи: Разговарали смо о оквиру, а не о конкретним питањима

Косовски председник Хашим Тачи каже да се на састанку у Бриселу разговарало о оквиру у којем би требало да се постигне споразум о пуној нормализацији односа и помирењу два народа, а не о конкретним питањима.

"Нисам наиван да мислим да постоји магично решење које би решило све проблеме из прошлости. Знам да овим договором обе стране могу много да добију, али истовремено се плашим да ако не постигнемо споразум, изгубићемо много и обе стране ће остати изоловане", рекао је Тачи.

После састанка са председником Србије Александром Вучићем и шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини, он је новинарима рекао да је оптимистичан да ће "народи постићи овај договор" и да остаје посвећен заједничком раду на "респективном и мирном начину за постизање мира између две земље".

"Убеђен сам да имамо добар моментум и право вођство за постизање спразума. У супротном, сматрам да ћемо завршити тако што ће обе земље платити врло високу цену", оценио је Тачи.

Према његовим речима, разговори су били компликовани, али са "позитивним тоновима у погледу европске будућности обе земље".

"Договорили смо се да је процесу потребна нова динамика и да ћемо га интензивирати у наредним недељама. Закључили смо такође да је постизање договора о нормализацији односа у интересу обе земље и мира на Западном Балкану. Разговарали смо о томе како постићи општи оквир за овај споразум који би био прихватљив за народ на Косову и у Србији тако да оба народа гледају ка својој будућности у ЕУ", поручио је Тачи.

"Свестан сам да је ово конфликт дуг цео век и да се ради о врло осетљивој ствари између два народа. Али, такође наша прошлост, географија и култура нам намећу да морамо да радимо на добросуседским односима", рекао је Тачи и додао:

"Живимо једни поред других, близу једни других, познајемо се међусобно и желимо да изградимо нове, нормализоване односе међу људима у региону".

Он каже да без нормализације односа "Косово неће моћи да напредује на путу ЕУ интеграција, као што ни Србија неће моћи да реализује своје европске снове".

"Зато не би требало да будемо таоци и жртве горке прошлости, већ треба да гледамо у будућност. Као што ни нам није потребно ни да будемо таоци митова", оценио је Тачи.

Он је додао да на Косову и у Србији данас није патриотизам гледање у прошлост, већ да је патриотизам рад заједно на будућности, споразуму и помирењу.

Тачи је оценио да је дијалог Београда и Приштине превазишао уске албанско-српске односе и да се ту ради о поштовању европских стандарда, што, према његовим речима, данас занима целу Европу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво