"ЗСО мора да има и овлашћења у области културе"

Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина састао се данас, у оквиру процеса израде нацрта статута Заједнице, са представницима установа културе које функционишу у општинама са српском већином.

Том приликом је оцењено да Заједница српских општина, будући да према договорима постигнутим у Бриселу треба да обавља јавне функције у циљу промовисања, ширења и заступања питања од заједничког интереса општина чланица, свакако мора да има и овлашћења у области културе.

Саговорници су се сагласили да је унапређење и развој културе, као и заштита културне баштине, кључна област за очување идентитета српског народа, и да је зато од велике важности ваљано третирање културе и културне баштине у нацрту статута Заједнице српских општина. 

Питање развоја и унапређења културе и заштите културне баштине нужно би, према мишљењу учесника данашњег састанка, требало да обухвата, у сарадњи са Српском православном црквом и другим релевантним институцијама, право на оснивање и надзор над радом културних установа и њихово повезивање са сродним установама ван Заједнице, саопштено је из тог тима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи