Вучић: Борићу се за своју земљу у недељу, биће тешко

Председник Србије Александар Вучић рекао је да дијалог са Приштином представља прилику да се чује позиција Београда и да се бори за нашу земљу и наш народ. Вучић је рекао и да Србија не тражи никакве "бесплатне ручкове", као што је то рекао словеначки посланик у Европском парламенту Иво Вајгл, већ само да се мери оно што радимо.

Александар Вучић je рекао да ће у недељу, у наставку дијалога са Приштином, бити тешко, али да ће Београд бранити позицију Србије, борити се за своју земљу и народ и залагати се за компромис.

Биће то, истиче, још једна прилика да се чује наша позиција, још једна прилика за борбу за нашу земљу и народ, уз поштовање друге стране и уз жељу да се постигне решење.

Вучић је, у Димитровграду, на питање новинара да ли ће Србија решити питање пасоша, јер Срби са КиМ не могу да путују без виза, одговорио да постоји тај проблем, али да је Брисел то у више наврата заустављао.

"Надам се да ћемо пронаћи решење. Највећи број људи је то решио пријавама на неком другом месту. Гледамо како да пронађемо техничка решења за то питање", објаснио је председник.

На констатацију да све више младих Срба одлази са Косова и Метохије, Вучић је рекао да Србија чини што може, између осталог и довођењем инвеститора, али да је и то тешко због непостојећег безбедног правног оквира.

"Ми иначе више од 500 милиона евра издвајамо годишње за своје становништво на КиМ. Знамо да они то цене и знају", рекао је Вучић.

Указао је да држава ради на томе да задржи српско становништво на КиМ и кроз пројекте какво је насеље "Сунчана долина".

"Међутим, млади не одлазе само са Косова, већ и из Београда и других делова Србије. Зато је важно да што пре, по животном стандарду пристижемо друге", нагласио је Вучић. 

"Вајгл има мој позив на ручак, ми на ручкове не рачунамо" 

Вучић је поручио да Србија не тражи никакве "бесплатне ручкове", као што је то рекао словеначки посланик у Европском парламенту Иво Вајгл, већ само да се мери оно што радимо.

У дебати о нацрту извештаја о Србији, који је посланицима Спољнополитичког одбора представио известилац за Србију, представник групе Либерала и демократа Иво Вајгл најавио је велики број амандмана на текст и рекао да српске власти морају да знају "да их ми не позивамо на бесплатни ручак, већ да морају да се ускладе са стандардима и вредностима ЕУ". 

Вучић је, на питање како оцењује да је највећи критичар Србије на тој седници био посланик из региона, словеначки посланик, рекао да нико од Вајгла није ни очекивао никакав бесплатан ручак. 

"Нико није никада ни добио никакав бесплатан ручак од њих. Ми то никада нисмо добијали, нити тражили. Једино што тражимо јесте да се мери оно што радимо", нагласио је Вучић у Димитровграду, где борави заједно са бугарским председником Руменом Радевом

Вучић је указао да је Србија увек давала бесплатне ручкове, вечере, а није ни у бившој Југославији "од њих" добијала бесплатне ручкове. 

Нагласио је да је расправа у ЕП била боља него икада пре и критиковао што наши медији воле да се укаже за нешто што је против нас. 

"Поред ЕПП-а, чак су и социјалисти имали врло коректан приступ на тој дебати", објаснио је Вучић. 

"Што се Вајгла тиче, зовем га ја на бесплатан ручак. Може да дође, када они већ не зову нас. Ми на њихове нисмо никада рачунали", закључио је Вучић.

Председник је поводом најављених протеста у Нишу због намере градске власти да држави уступи на управљање аеродром "Константин Велики", рекао да је Србија демократска земља и да свако има право да куди и хвали.

Вучић је, након састанка са председником Бугарске Руменом Радевом, новинарима рекао да не жели да коментарише протесте, али да у демократској земљи свако има право да изрази своје мишљење.

"Ја ускоро идем у Ниш, обићи ћу фабрику 'Цумтобел', да видим како се људи запошљавају и да се улаже у аеродром, у инфраструктуру Ниша, да се Ниш даље и убрзано развија. Тако да ћу и ово лето значајно време провести у Нишу", кратко је одговорио председник упитан за мишљење о најављеним протестима.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара