Вучић: Чувајте бугарске корене, волите и поштујте Србију

Председник Александар Вучић и његов бугарски колега Румен Радев разговарали су у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине, а Вучић је после састанка поручио да Бугари у Србији треба да се поносе бугарским именом и својим коренима, а да воле и поштују своју државу Србију.

То је, како је рекао новинарима, пренео и представницима бугарске мањине током састанка.

"Рекао сам им да, наравно, треба да се поносе бугарским именом и презименом и бугарским коренима, као и да нико у Србији никада неће да им брани, а наше је да им помогнемо, да воле Бугарску и да воле и поштују своју државу Србију", рекао је Вучић.

Како је приметио, не постоје већи проблеми те мањине у Србији, те додао да ће са МУП-ом брзо бити решени проблеми са бугарским презименима у личним документима.

"Ако је то био проблем, то ћемо одмах решавати", рекао је Вучић.

Указао је да је решено и питање финансирања медија на бугарском језику, у значајнијем износу него што је раније био случај, као и да је у највећој мери решено и питање уџбеника за основне и средње школе, те да су, осим два уџбеника за основну школу, остали уџбеници на бугарском одштампани.

"Рекао сам и Радеву, који је искрени пријатељ Србије и врло отворен и конкретан, да кажу шта треба да урадимо. Дајте ми конкретне задатке да их спроведемо у дело и решавамо", рекао је Вучић.

Додао је да се улаже у Димитровград и тај крај Србије, те да ће ауто-пут до бугарске границе бити завршен током године и да ће то бити модерна саобраћајница, која ће нас спајати и са Бугарском и Турском на истоку, али и са Мађарском, Словачком и другим западним земљама.

Председник је изнео податак да је у једну трасу, која спаја ауто-пут са Улицом Георгија Димитрова у Димитровграду, уложено 1,2 милиона евра, како би људи имали везу са ауто-путем, као и да Канцеларија за јавна улагања улаже у најмање три објекта у том граду.

"Радев се много бори за Бугаре који живе овде, свака му част. Као да видим себе кад одем негде у регион и борим се за српски народ", истакао је председник Србије.

Додао је да је на састанку било речи и о проблемима појединих инвеститора и њиховом решавању, као и решењу за проблем Звоначке бање код Димитровграда, те о улагању у инфраструктуру општина у том крају Србије.

Два председника су током посете Димитровграду положила венце на споменик "Паметник" на Нешковом брду, где су погинули и Срби и Бугари у братоубилачком рату 1885. године, а Вучић је изразио наду да ћемо успети једни друге да називамо браћом, јер смо недуго након ратова разумели какве смо грешке правили.

"Да ћемо поштовати и волети једни друге и да ћемо умети да живимо не само једни поред других, већ и заједно", рекао је Вучић и захвалио бугарском колеги на посети.

Додао је да код Срба нема никога ко не воли Бугаре и да то није зато што нам Бугарска треба на путу ка ЕУ, већ као комшија, суседна и пријатељска земља.

"Борићу се за сваког од вас"

Вучић и Радев су положили камен темељац за споменик "Свети Кирило и Методије", који ће бити постављен на дан почетка нове школске године у истоименој гимназији у Димитровграду.

"Ми смо овде данас да бисмо показали какви односи Србије и Бугарске треба да буду у будућности. Ви који живите у Србији знате да говорим оно што мислим и да се никоме не додворавам. Наш је посао да градимо најбоље односе са Бугарском. Бугари су наша браћа и треба да сарађујемо на најбољи начин", рекао је Вучић.

Вучић је поново позвао Бугаре који живе у Србији да чувају бугарски језик, бугарску културу, те да воле свој народ и бугарску државу, али и своју државу, државу у којој живе, Србију.

"Позивам вас да то тако чините. Молим вас само да волите и поштујете и државу Србију. То је све што вас молим. Пошто сам човек који воли да решава конкретне проблеме, медији на бугарском језику имаће три пута већу подршку", рекао је Вучић, који је најавио и нова улагања у путну и другу инфраструктуру.

Указао је и да ће се решити питање презимена, те да ће убудуће, рецимо, припадница бугарске националности уколико се сада презива Георгијев, бити Георгијева, што је дочекано бурним аплаузом присутних на свечаности поводом полагања камена темељца.

"То ћемо завршити у наредних неколико дана", рекао је председник и поручио да се праве бољи услови за живот свих грађана Србије, те да ће са повећањем животног стандарда бити осигурана боља будућност.

Грађанима Димитровграда је захвалио на огромној подршци, подсетивши да су и он и Радев убедљиво победили на изборима уз подсећање да у том граду живи доста становника са двојним држављанством.

"Хвала вам на томе. Борићу се за сваког од вас без обзира на то да ли припада бугарском или српском народу. Увек ћете моћи да рачунате на помоћ српске државе", истакао је председник Србије.

"Деоница до бугарске границе приводи се крају"

Вучић и Радев су обишли радове на петљи "Димитровград запад" на Коридору 10, а Вучић је истакао да се деоница ка Бугарској приводи крају и да ће бити завршена ове године.

"Молим Радева и уверен сам да ће и они 40-50 километара са њихове стране, до Софије, завршити и онда ћемо имати ауто-пут све до границе са Турском", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су грађани Димитровграда замолили да се изгради излаз са ауто-пута ка том граду, што је и урађено, иако првобитно није било планирано.

"За нас је изненађење кад смо ми Срби мало бржи, али треба сви да се навикавају на то. Бићемо све бржи и успешнији у будућности", поручио је председник.

Указао је да је Србија својим новцем много тога урадила, захваљујући реформи јавних финансија из 2014. године.

"Успели смо да направимо величанствени пут који приводимо крају", рекао је Вучић и додао да су Бугари много тога направили – ка Пловдиву и турској граници, ка Бургасу, те да им недостаје само деоница Калотина–Софија.

Поновио је да је постигнут договор са бугарским колегом да се убудуће сви проблеми, ако се јаве, решавају одмах.

Поручио је да у Србији Бугаре доживљавамо као браћу, председника Радева као искреног пријатеља, а то, каже, не радимо зато што нам било шта треба, већ што то мислимо и осећамо.

"За нас је важно да наставимо сарадњу, да је унапређујемо и да Срби и Бугари буду много ближи једни другима у будућности. Све што смо урадили данас, показује на који начин гледамо у будућност и да смо у стању да објективно и поштујући једни друге сагледавамо и прошлост", рекао је Вучић.

Захвалио је радницима који обављају радове на изградњи деонице ауто-пута ка Бугарској.

Председник Вучић рекао је и да је важно да људи остану да живе у Димитровграду, али и у другим деловима Србије.

"Становници Србије треба да остану да живе у својој земљи, јер ће имати прилику да живе све боље. Ствари се не могу променити за годину или две, али људи виде да се мењају. Не могу Србија, а ни Бугарска, које имају исти проблем, да се сачувају ако сви људи оду", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да обе земље имају исти проблем, да им грађани одлазе на Запад, где су плате веће.

"Чинићемо све што можемо да побољшамо стање у здравству, око плата и пензија, а посебно за младе", рекао је Вучић.

На констатацију да постоји проблем гужви на граничним прелазима са Бугарском, Вучић је одговорио да је разговарао са бугарским колегом о отварању још једног прелаза.

Према његовим речима, министарства унутрашњих послова две земље наћи ће најбољу одлуку.

Радев: Очекујемо још јачу подршку Србије бугарској мањини

Председник Бугарске Румен Радев током данашње посете Димитровграду изнео је очекивање да ће бугарска национална мањина "осетити још снажнију подршку српске државе".

Радев је поручио да је данас историјски дан за две земље, да је уверен у српско-бугарско пријатељство, а председнику Вучићу захвалио на личном ангажовању за просперитет у региону.

Радев и Вучић су током сусрета потврдили да ће медији на бугарском језику у Србији добити годишњу субвенцију од 535.000 евра. 

Бугарски председник је оценио да "овакви састанци могу да буду у стању да убрзају неке ствари које су потребне људима, пре свега у сфери економског развоја".

"Сама жеља да се дође овде, да се види о каквим проблемима се ради, показује да Бугарска има жељу да помогне и да има жељу да се ситуација побољша", поручио је Радев, који посетом Димитровграду завршава дводневну званичну посету нашој земљи.

Оценио је значајним сусрет двојице председника са представницима бугарске мањине у Србији.

"Разговараће се о конкретним питањима. Ми сви очекујемо да наша национална мањина осети још снажнију подршку српске државе", навео је Радев.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво