Шеф дипломатије Либерије за РТС о повлачењу признања Косова

Либерија је повукла признање Косова како би се у мирoвном процесу, кроз дијалог који подржава ЕУ, дошло до решења, каже за РТС шеф дипломатије Либерије Гбезонгар Милтон Финдли. Истиче да ће та земља подржати решење до којег се дође у преговорима Београда и Приштине.

Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорио о разлозима за повлачење признања независности Косова.

Објаснио је да jе либеријска влада заинтересована за мировни процес, у којем је иницијативу преузела европска заједница.

"Ми сматрамо да регион треба да се позабави овим питањима конфликта. Због тога желимо да препознамо овај процес и овај процес мора водити решењу – а решење је оно што ће Либерија испратити", рекао је шеф либеријске дипломатије.

До тога, истиче, може доћи кроз дијалог.

"И Косово и Србија морају да прођу кроз овај процес, мирoвни процес, ненасилан. Либерија не верује у насиље и морамо да наставимо да подржавамо мировне иницијативе, а ова иницијатива може да дође кроз дијалог који, наравно, и Европска унија подржава", рекао је Гбезонгар Милтон Финдли.

Прецизирао је да Либерија у овом тренутку не признаје независно Косово, али да ће признати одлуку која ће произаћи из преговора.

"Либеријска влада је заузела позицију да ће признати одлуку која се донесе. Ми смо признали независност Косова, на амбасадорском нивоу, па смо то повукли и рекли: 'Пређите на мирован процес и који буде исход ми ћемо ту одлуку и признати'", додао је шеф дипломатије те земље.

Либерија је била прва афричка земља са којом је бивша Југославија успоставила дипломатске везе, па, у том контексту, постоји и жеља да се добри односи наставе.

"Либерија и бивша Југославија су имале дугогодишњу сарадњу још од 60-их година и желели бисмо да се ти односи поврате", рекао је Гбезонгар Милтон Финдли.

Додао је да је, током његове посете, са Србијом потписано шест билатералних споразума – у области пољопривредне и дипломатске сарадње, туризма, образовања.

"Желимо да успоставимо однос са Србијом, за бољу будућност обе земље и оба народа", рекао је министар спољних послова Либерије.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво