Шеф дипломатије Либерије за РТС о повлачењу признања Косова

Либерија је повукла признање Косова како би се у мирoвном процесу, кроз дијалог који подржава ЕУ, дошло до решења, каже за РТС шеф дипломатије Либерије Гбезонгар Милтон Финдли. Истиче да ће та земља подржати решење до којег се дође у преговорима Београда и Приштине.

Министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорио о разлозима за повлачење признања независности Косова.

Објаснио је да jе либеријска влада заинтересована за мировни процес, у којем је иницијативу преузела европска заједница.

"Ми сматрамо да регион треба да се позабави овим питањима конфликта. Због тога желимо да препознамо овај процес и овај процес мора водити решењу – а решење је оно што ће Либерија испратити", рекао је шеф либеријске дипломатије.

До тога, истиче, може доћи кроз дијалог.

"И Косово и Србија морају да прођу кроз овај процес, мирoвни процес, ненасилан. Либерија не верује у насиље и морамо да наставимо да подржавамо мировне иницијативе, а ова иницијатива може да дође кроз дијалог који, наравно, и Европска унија подржава", рекао је Гбезонгар Милтон Финдли.

Прецизирао је да Либерија у овом тренутку не признаје независно Косово, али да ће признати одлуку која ће произаћи из преговора.

"Либеријска влада је заузела позицију да ће признати одлуку која се донесе. Ми смо признали независност Косова, на амбасадорском нивоу, па смо то повукли и рекли: 'Пређите на мирован процес и који буде исход ми ћемо ту одлуку и признати'", додао је шеф дипломатије те земље.

Либерија је била прва афричка земља са којом је бивша Југославија успоставила дипломатске везе, па, у том контексту, постоји и жеља да се добри односи наставе.

"Либерија и бивша Југославија су имале дугогодишњу сарадњу још од 60-их година и желели бисмо да се ти односи поврате", рекао је Гбезонгар Милтон Финдли.

Додао је да је, током његове посете, са Србијом потписано шест билатералних споразума – у области пољопривредне и дипломатске сарадње, туризма, образовања.

"Желимо да успоставимо однос са Србијом, за бољу будућност обе земље и оба народа", рекао је министар спољних послова Либерије.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 23. јун 2018, 05:36) - Igor [нерегистровани]

Hvala

Zahvaljujuci politici Vucica mnoge zemlje shvataju gresku i povlace priznanje.

(субота, 23. јун 2018, 04:46) - anonymous [нерегистровани]

gde

vi tu vidite povlacenje odluke Liberije o priznavanju Kosova?Citam jos komentare ovde koji nemaju nikakve veze , jedino zelju komantatora kao i gospodina Dacica koji je kao "bomba" provalio da Liberija povlaci priznanje Kosova.Budite bar malo iskreni i parlamentarni.

(петак, 22. јун 2018, 13:18) - veljko [нерегистровани]

sve pohvale

Ovo je primer i ostalim zemljama koje su priznale nepostojecu zemlju,da isprave svoju gresku i poniste to priznanje,a liberiji veliko hvala i buducnosti da ostvarimo jos bolju medjusobnu saradnju !

(петак, 22. јун 2018, 10:37) - Mikica [нерегистровани]

Odanost

Hvala im na povlacenju odluke nece se pokajati zbog toga. Srbija sve pamti!

(петак, 22. јун 2018, 10:37) - sale [нерегистровани]

KiM

Odličan potez i poruka drugim državama da slede primer Liberije.

(петак, 22. јун 2018, 10:37) - dada [нерегистровани]

komentar

mnoge zemlje su pod pritiskom priznale kosovo i tek sad vide sta su uradili

(петак, 22. јун 2018, 09:43) - Saska [нерегистровани]

jos

Biće ih sve više.

(петак, 22. јун 2018, 09:35) - GajbexG [нерегистровани]

Шеф дипломатије Либерије за РТС о повлачењу признања Косова

Hrabra i dobra odluka Liberije.Nadam se da ce i druge zemlje promeniti odluke.

(петак, 22. јун 2018, 09:17) - Nikola [нерегистровани]

Шеф дипломатије Либерије за РТС о повлачењу признања Косова

Srbija je beskrajno zahvalna Liberiji zbog povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

(петак, 22. јун 2018, 09:12) - kontesanera [нерегистровани]

kontesanera

Mirovni pregovori i nalaženje kompromisa su jedino rešenje za Kosovo.