Ђурић и Арифи сутра у Бриселу, посредница Ангелина Ајнхорст

Главни преговарачи Београда и Приштине, Марко Ђурић и Авни Арифи, састаће се у петак поподне у Бриселу на још једној рунди разговора, у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, уз посредовање директорке за Западни Балкан у европској служби за спољне послове Ангелине Ајнхорст.

После три месеца паузе у петак у Бриселу наставља се технички дијалог Београда и Приштине.

Према информацијама Танјуга, главни преговарачи Београда и Приштине од 16 часова у петак требало би да прво одрже билатералне разговоре са директорком ЕЕАС за Западни Балкан, а затим следи и трилатерални састанак.

Разговори би требало да трају два дана, а незванично на агенди ће се наћи сва и даље отворена питања око споразума постигнутих до сада, а циљ је и припрема састанка председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија.

Тај састанак је планиран за недељу, 24. јуна.

Из ЕУ су приликом најаве наставка разговора у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине поручили да ће се разговарати и о "интензивном периоду" који предстоји у овом процесу.

Преходна рунда техничких разговора делегација Београда и Приштине одржана је од 19. до 21. марта и том приликом није остварен било какав напредак по питању имплементације договорених споразума који се односе на формирање Заједнице спрских општина, енергетику, мост у Митровици, управљање прелазима и слободу кретања.

ЕУ је тада позвала обе стране да интензивирају своје напоре на имплементационим пословима, уз подсећање да је напредак у нормализацији односа кључни елемент напретка на европском путу.

Уместо очекиваног напретка дошло је до дизања тензија између две стране прво због хапшења главног преговарача Београда Марка Ђурића на КиМ, а затим и због одбијања приштинске стране да настави разговоре о формирању Заједнице српских општина, на чему инистирају и Београд и Брисел.

Приштина је, наиме, тражила да се претходно разговара о другим темама као што је питање енергетике.

Како до сада није дошло до промене става нити једне стране у дијалогу поставља се питање колики је напредак могуће остварити током техничких разговора у петак и суботу. Главни преговарач Београда Марко Ђурић, пред ову рунду техничког дијалога, највио је да "не очекује ништа" јер, како је рекао, Приштина "није спремна ни за дијалог ни за компромис".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво