Брнабић и Радев о даљем унапређењу односа две земље

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са председником Бугарске Руменом Радевом о даљем развоју свеукупних билатералних односа двеју држава, унапређењу економске сарадње и сарадње у области енергетике, као и актуелним политичким темама у земљи и региону.

Србија са пажњом разматра све пројекте који би могли да јој обезбеде стабилно снабдевање гасом, посебно оне у којима би била транзитна земља, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је, између осталог, навела да су енергетика, пољопривреда, производња намештаја, аутомобилска индустрија и грађевинарство области у којима постоје могућности за дугорочну сарадњу са Бугарском, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Као сектор са великим потенцијалом Брнабић је истакла туризам и у прилог томе указала да је Бугарска 2016. године са 88.089 туриста била на другом месту по броју долазака туриста у Србију, да је наредне године забележен раст од 3,6 одсто, док је у периоду јануар-април 2018. године број туриста из те земље порастао за више од 10 одсто и износио више од 30.000.

Премијерка Брнабић и председник Радев разговарали су и о унапређењу робне размене која је у 2017. години достигла рекордан ниво и износила милијарду евра, што је Бугарску сврстало на 11. место листе најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије.

На састанку је речено да Србија придаје велики значај унапређењу сарадње са Бугарском на плану развоја путне инфраструктуре, а посебно изградњи ауто-пута од Ниша до Софије, као делу Коридора 10. 

Вредност уговорених радова је око 341 милион евра, а финансирају се из зајмова ЕИБ, ЕБРД и Светске банке.

Премијерка је захвалила саговорнику на подршци коју његова земља пружа Србији на европском путу, истакавши да је пуноправно чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије. 

Захвални смо на снажном залагању Бугарске да питање проширења ЕУ буде међу приоритетима њеног председавања, у првој половини године, нагласила је Брнабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво