Осмо ванредно заседање Скупштине Србије, сутра наставак седнице

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад, а обједињену начелну расправу о законима из области рада, социјалних и борачких питања, наставиће сутра.

Mинистар за рад Зоран Ђорђевић образлагао је предложени закон о ратним меморијалима, рекавши да нацрт тог закона представља кодификацију досадашњих важећих прописа, те да има за циљ ефикасније деловање државне управе у поступку заштите редовног и инвестиционог одржавања ратних меморијала, успостављање евиденција и увођења нових ратних меморијала.

Законом о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима, према речима Ђорђевића, усмерава се на решавање проблема неформално запослених сезонских радника у пољопривреди.

"Проблем у ангажовању у пољопривреди нарочито је изражен у летњим месецима, када поред проналажења радника, послодавци се суочавају и са бирократским процедурама на пријави радника који су најчешће ангажовани на пар дана", навео је Ђорђевић.

Додао је да тренутни закон не може да прати динамику запошљавања у сезонским пословима, те да је потребно увести нови модел који би послодавцима омогућио релативно једноставну пријаву и ођаву радника.

"Доношењем закона значајно ће се смањити време пријаве и одјаве радника, односно биће уведен флексибилан начин ангажовања сезонских радника, приликом електронске платформе", указао је министар и додао да се предлогом закона предвиђа и умањење пореза, што ће довести до смањења трошкова за ангажовање сезонских радника.

За доношење закона о запошљавању странаца основни разлог је, како је рекао Ђорђевић, прецизирање одредби тог закона о поједностављивању поступка издавања радне дозволе, а са циљем привлачења страних инвестиција.

Законом о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити предвиђено је да се уређењем бирократске процедуре смањи непотребно администрирање и омогући брже и ефикасније пословање послодавцима и радницима.

"Послодавци ће несметано моћи да шаљу раднике и побољшају конкурентност на страним тржиштима", казао је Ђорђевић.

Када је реч о закону о финансијској подршци породицама са децом, Ђорђевић је навео да он представља део укупне друштвене бриге о деци и односи се на побољшање услова за задовољавање основних потреба деце, посебне подстицаје за рађање деце и подршку материјално угроженим породицама, породицама са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом и деци без родитељског старања.

Министар је истакао да је тренутно у Србији негативан природни прираштај, као и у последњих 27 година, те да ако се настави овај тренд, за 40 година ћемо нестати као народ.

"Овај закон је заснован на праву родитеља, деце и обавези државе да подржи добробит рађања деце. Нова решења доприносе новој стратегији за подстицање рађања, а својим одредбама потврђује опредељење државе да се подстицајним мерама, увођењем родитељског додатка ухвати у коштац са једним од највећих проблема данас, а то је недовољан број новорођене деце", указао је он.

Говорећи о закону о мирном решавању радних спорова, Ђорђевић је указао да су кључни разлози за доношење тог закона растерећење судова, побољшавање односа послодаваца и запослених, те уштеда буџетских средстава.

"Унапређење треба да допринесе подстицању послодавца и запослених да међусобне спорове решавају мирним путем, посредством Агенције, како би се што више растеретили судови и арбитрима у поступку смањили трошкови", указао је Ђорђевић.

Ђукић Дејановић: Само економски подстицај није довољан

Ублажавање економске цене подизања другог, трећег, четвртог детета, само је једна од мера за побољшање демографске слике у Србији, рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом, Ђукић Дејановић је у скупштини казала да су у том предлогу садржане измене, које ако се погледају добро, говоре о томе да се Влада Србије определила за два нивоа активности када је у питању популациона политика - национални и локални.

"Национални је садржан у закону и наравно да је читава Влада оценила да се национални приоритет мора показати врло практичним чињенима. Али, ако би економски подстицај био једина мера, онда врло сличну демографску ситуацију не би имале земље које имају изванредан стандард, многе земље западне Европе, скандинавске земље", навела је министарка.

Указала је бда је због тога изузетно значајно да читав сет мера мора применити свака јединица локалне самоуправе.

Према њеним речима, Влада Србије се определила да након јавног оглашавања за неповратна средства јединицама локалне самоуправе усмери ове године три пута више новца, него што је то било прошле године.

Како је навела, у овом тренутку, неке јединице локалне самоуправе процениле су да заједничким апликацијама могу понудити програме који ће бити подстицајни за популациону политику, док су друге одлучиле да се саме пројаве.

Истакла је да је град Јагодина одличан пример шта на нивоу локала може да се уради.

"Усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цене родитељства, брига о оним паровима који имају проблем стерилитета, неупоредиво више знања у домену популационе политике где стојимо јако лоше и репродукционог здравља, ангажовање институција јавног здравља - све се то поверава јединицама локалне самоуправе", казала је Ђукић Дејановић.

Примедбе опозиције 

Овлашћени представници посланичких група највише примедби изнели су због тога што се води обједињена расправа о свих 13 тачака дневног реда, а највише су коментарисали законе о сезонским радницима, о ратним меморијалима, као и о финансијској подршци породицама са децом, за који су имали и похвале и примедбе.

Посланик Двери Бошко Обрадовић, који је на седници добио опомену, критиковао је закон о ратним меморијалима, као и закони о војним ветеранима.

Истакао је да је проблем што се не наводи на које се тачно ратове односи тај закон, на које меморијале. Навео је да је проблематично и решење о поједностављивању ангажмана сезонских радника.

Навео је да су Двери увек спремне да подрже политику која се бори против "беле куге" и похвалио министарку без портфеља задужену за демографију и популациону политику Славицу Ђукић Дејановић за њене напоре да са представницима свих друштвених категорија разговара о томе како радити на решавању тог проблема.

Посланица Демократске странке Гордана Чомић критиковала је закон о ратним меморијалнима, закон о сезонским радницима и закон о финансијској подршци породицама са децом и казала да се та три закона издвајају по "популизму и језику добрих намера без одговорности".

Она је оценила да у закону о ратним меморијалима није добар начин на који је дефинисано да ће се меморијали подизати ослободилачким ратовима, али је додала да је добро што се тај закон доноси, јер до сада није постојао, као и да је добро што показује јасне намере да се утврди систем какви, где и чији меморијали ће бити успостављени, а који ће бити уклоњени.

Чомић је поводом закона о сезонским радницима рекла да осликава добре намере, али страхује да би могао да утиче на промену статистике незапослених у Србији.

Када је у питању закон о финансијској подршци породицама са децом, Чомић је као једини проблем истакла да у популационој политици која се данас води у Србији види тежњу да се ускрате основна права женама и мушкарцима да сами одлучују о томе када и да ли желе да постану родитељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара