Дачић: Граница између Косова и Србије не постоји

Границе између Косова и Србије не постоје и зато нису утврђене, поручио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да је потпуно неприхватљиво и немогуће да неко Србији данас поставља било какве ултиматуме.

Реагујући на изјаву председника привремених косовских институција Хашима Тачија, да ће се у недељу, током наставка дијалога у Бриселу, на столу наћи питање границе између тзв. Косова и Србије, Дачић је поручио: "Мислим да је повлачење признања независности Косова од Либерије наш скромни допринос наставку дијалога. Да видимо да ли је све решено како они мисле, а то што они причају, прво треба да заврше оно што су потписали па да се убацују друге теме."

Дачић је на конференцији за новинаре казао да не зна да ли ће бити у делегацији наше земље у наставку дијалога у Бриселу, мада је председник Александар Вучић наговестио такву могућност, али да зна да је пре пет година потписао Бриселски споразум, који Албанци нису реализовали.

"Шта ће сада измислити још да потпишемо, па да чекамо још пет година. Прво да виде хоће ли да заврше шта су потписали. Убацивање других тема, као раније, није више могуће. То је било могуће пре десетак или двадесетак година.

Неко да данас Србији поставља ултиматуме – то је потпуно неприхватљиво и немогуће. Не прича се о томе да се дође до компромиса око граница, већ о утврђивању, јер границе не постоје", нагласио је он.

Дачић је казао да прво треба да се види да ли постоје границе између Косова и Албаније, а пошто видимо да нема контроле, то је "Велика Албанија".

Осврнувши се на одлуку Либерије да повуче признање косовске независности, Дачић је рекао да је то нешто што Приштину изузетно нервира, јер показује да није све решено.

Упитан за тзв. зелену трансверзалу, Дачић је казао да код дела Албанаца постоји жеља за њеним стварањем.

"То није ништа ново, то постоји више векова. То је позната жеља још из доба Аустроугарске и Турске да се одвоје Србија и Црна Гора линијом која би ишла преко Косова, Санџака и БиХ. Препрека томе је северно Косово и у томе је ствар", јасан је Дачић.

Очигледно је, казао је, да би неко волео да се то питање реши на такав начин да Срба тамо више нема.

"Мислим да су то фантазије опасне по регион", упозорио је шеф српске дипломатије.

Не брину га, казао је, Албанци и великоалбанске теорије, већ њихови ментори који се праве да то не чују и не знају, па када закуца на њихова врата та врста екстремизма и тероризма, испадне да су и они забринути због тога.

"Многе од тих земаља подржавале су разне осободилачке покрете који су постали главна терористичка претња. Иза идеје Зелене трансверзале је исламски екстремизам", поручио је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи