Либерија повукла признање Косова

Република Либерија обавестила је Министарство спољних послова Србије да поништава раније признање Косова. Ноту о повлачењу признања министру Ивици Дачићу предао је министар спољних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј.

У ноти упућеној српском МСП-у, званична Монровија (главни град Либерије) наводи да је косовску независност раније признала "на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу за јужну покрајину Косово".

Будући да су се околности дијалогом у Бриселу битно измениле, Либерија је поништила признање Косова до окончања дијалога и договора Приштине и Београда.

"Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу с тим, Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ", наводи се у ноти.

Република Либерија ће поштовати правичне резултате преговора који буду остварени између Београда и Приштине.

Додаје се да ће Република Либерија у потпуности подржати две стране тако што ће гласати у корист решења договореног у Генералној скупштини УН. 

Либерија је Косово признала 30. маја 2008. године.

"Либерија заинтересована за добре односе са Србијом"

Министар Финдлеј је указао да је Влада Либерије препознала чињеницу да Београд и Приштина преговарају под покровитељством ЕУ, те да Либерија повлачи признање независности Косова док ти разговори буду трајали.

Шеф либеријске дипломатије рекао је да је његова посета могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа.

Подстеио је да су Либерија и Србија кроз бившу Југославију, увек биле пријатељи.

"Ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Данас смо потписали шест споразума и ти билатерални документи биће корисни за оба наша народа. Либерија је заинтересована за грађење добрих односа са Србијом, а партнерство које ће донети корист обема земљама", нагласио је он.

Шеф српске дипломатије рекао је да је договорио са својим колегом из Либерије да се земље консултују на међународном плану и координирају, као и да је Либерија саопштила да ће са нама договарати приступ око за нас најважнијих питања, посебно када је реч о Косову и Метохији.

Дачић је објаснио да је Либерија признала Косово одлуком из 2008.године, а да је сада ту исту одлуку поништила док траје дијалог под окриљем ЕУ, јер не желе да се ставаљају ни на једну страну.

"За нас је та одлука веома важна, добра и позитивна и показује да дијалог даље траје. Ово је наш допринос наставку дијалога у Бриселу, који се наставља у недељу", поручио је Дачић.

Дачић захвалио Либерији 

Изразио је неизмерну захвалост Либерији што разуме позицију Србије.

Истакао је да је то за нас веома важно, али и за укупан процес дијалога, јер показује да све стране морају да учине напоре да се дође праведног и компромисног решења.

"Ово је доказ да је процес повлачења признања Косова у пуном замаху. Наставићемо да радимо на томе зато што желимо да се дијалогом дође до компромисног решења", поручио је Дачић.

Он је са либеријским министром потписао шест споразума – Споразум о пријатељству и сарадњи Србије и Либерије, Споразум о економској сарадњи две владе, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о разумењу министарстава иностраних послова две земље о политичким консултацијама, Споразум о сарадњи у области пољопривреде и Споразум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и Спољнополитичког института Министарства иностраних послова Либерије.

Дачић је подвукао да је Србија поносна на историју добрих односа са Либеријом, који датирају још из доба бивше Југославије, као и заједничких активности у оквиру Покрета несврстаних.

Следеће године, како је рекао, прославићемо шест деценија од успостављања дипломатских односа.

Подсетио је да је Либерија прва независна земља у Африци, која своју независност има још из 19.века.

"Веома сам задовољан што је дошлло до иновације уговорне регулативе, да сарађујемо и на политичком и сваком другом плану", поручио је Дачић.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јун 2018, 09:12) - anonymous [нерегистровани]

grom

Napokon pocinju svi da shvataju sta je na Kosovu dole,  nadam se da ce polako poceti jedni za drugima da povlace priznanje.

(четвртак, 21. јун 2018, 05:30) - Miloš [нерегистровани]

Bravo!

Nema veze dal su mali ili ne. Takodje nema veze što ce da čekaju finalnu odluku. Vazno je da se stvari komesaju i menjaju u nasu korist. Vremena se menjaju. Situacije u drugim delovima sveta svakako idi nama u korist, i kad se ljudima koji veze nemaju o nasoj istoriji i detaljima zadnjih 50 godina Kosova objasne, danas pocinju da menjaju stav.
Dobra vest, ne škodi. Ne kukajte odmah pesimisti.

(четвртак, 21. јун 2018, 04:46) - anonymous [нерегистровани]

RE: sramota

E druze, kad bi oteo jednu sobu tvog stana ili kuce, sa sve stvarima, da zivim u njoj, da ne placam rentu niti da postujem pravila tvoje kuce, ako ih uopste imas, pa da vidim dal bi hteo za 20 godina da me izbacis (ucinio bi to posle 5 minuta)

(среда, 20. јун 2018, 23:36) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Sramota cime se bavimo.Ta je pesma vec odpevana 1999 god..Sve drugo je igra...

(среда, 20. јун 2018, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

fantastican naslov

ali citajuci tekst do kraja , deluje kao hladan tus.

(среда, 20. јун 2018, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

nesto se zaboravlja u izjavi sta se kaze

da je povlacenje priznavanja Kosova privremeno sve dok traju pregovori Beograda i Pristine.Jasno se kaze da ce uraditi onako kako to odluci Evropa i Brisel.

(среда, 20. јун 2018, 19:38) - Ilija [нерегистровани]

male zemlje

Nema veze sto su mali, od malih i pocinje. Nas cilj treba da bude da sto vise zemalja povuce priznanje dok ne stignemo do vecih.

(среда, 20. јун 2018, 19:36) - Zdravko [нерегистровани]

Srbija - Svajcerska

Sadasnji predsednik Liberije je nekada igrao fudbal za poznate klubove. Srpski navijaci trebajui se zahvaliti Liberiji na sledecoj utakmici protiv Svajcarske. Rasirite transparent u znak zahvalnosti toj zemlji.

(среда, 20. јун 2018, 19:23) - Dejan [нерегистровани]

Kosovo je Srbija

Sve ce ih vise zemalja povlaciti jel su svatili gde ovaj svet ide i sta se desava. Junacki povuceno priznaje koje nije lako pod pritiskom velikih sila. Jednog dana kad i poslednja zemlja bude povukla priznanje, treba napraviti neki spomenik zahvalnosti Liberiji u Pristini.

Pozdrav iz Kanade

(среда, 20. јун 2018, 19:20) - anonymous [нерегистровани]

Da

Lepo je to od njih ali su oni maleni . Sve dok veliki to ne urade nista , dali ce to ikada uraditi