Настављена расправа о амандманима

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о амандманима на пакет закона о државној управи и локалној самоуправи. Оштра полемика министра Ружића и посланице СРС-а Вјерице Радете о предложеним изменама закона.

Посланици расправљају и о изменама Закона о државној управи, о матичним књигама, о јавним агенцијама, о платама у јавним агенцијама и другим организацијама, о националним саветима националних мањина, као и о заштити права и слобода националних мањина. Такође, на дневном реду су измене и допуне Закона о службеној употреби језика, као и о територијалној организацији Србије.

Посланица СРС-а Вјерица Радета критиковала је измене и допуне Закона о локалној самоуправи, наводећи да се њима "потура" Европска унија, док ју је министар Бранко Ружић подсетио да су европске интеграције стратешки циљ Србије и да се закон доноси за садашње, а не неко прошло време.

Радета је рекла да влада Србије и министри својим предлозима покушавају да "праве будале" и од народних посланика и од јавности.

"Потурају нам оно што није у интересу грађана Србије, зато што и кроз локалну самоуправу покушавају да нам потуре Евопску унију", рекла је Радета.

Председавајући је опоменуо Радету да не може тако да говори.

"Како тачно? Боли ме грло, па имам мало проблем. Ајде другачије ћу. Министри и влада обмањују грађене, дају нам да раправљамо и ви усвајате законе који су неуставни", додала је Радета.

На то је министар Ружић рекао да намера није да се било ко обмане, те да се закони праве за ово, не за неко бивше време.

Радета му је поручила да је суштина у томе да мора да предлаже оно што је у складу са Уставом Србије.

"Да ли у овом или оном времену, то је ствар визије, размишљања, политичког става, али какав год да вам је став, он мора бити уоквирен у Устав Србије", додала је Радета.

Ружић напомиње да се измена закона прати процес европских интеграција Србије управо од стране јединица локалних самоуправа, а преко Сталне конференције градова и општина где представници општина иду у сусрет оним вредностима и одредбама из законодавства које ће тек уследити.

"Ради се о 20. или 21. преговачком поглављу и то је што је нешто што је ваљда сасвим природно и нормално у једној држави да је један од стратешких циљева управо процес европских интеграција", навео је Ружић.

Истакао је да су надрагоценији део службеници који за стално раде у свим јединицама локалне самоуправе јер су управо они ти који спроводе реформе и примењују одредбе из прописа који се усвајају у парламенту.

Они, додао је Ружић, заслужују поштовање и није важно да ли су или не припадници неких политичких организација.

Радета, с друге стране, сматра да министар Ружић погрешно тумачи њене речи и да је легитимно право заузимати став за или против ЕУ.

"Не могу локалне самоуправе да иду, како каже министар, у сусрет европским интеграцијама и отварањима поглавља докле год не буду имале такву уставну надлежност, а сада је немају", рекла је Радета.

Навела је да није битно да ли људи који раде у локалним самоуправама припадају некој партији, већ да је проблем што се запошљавају нешколовани, нестручни људи који "под силом локалне власти" не желе да науче да раде.

"То је проблем, то што не желе да науче да раде, и то ће бити проблем који чека Србију пре тих поглавља, пре те ЕУ у коју никада нећемо ући јер локалне самоуправе треба да буду сервис грађана, не само на папиру, не само у закону, већ истински, а нажалост све су мање", додала је Радета.

Посланица СРС-а Ружица Николић је рекла да предлог закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи предвиђа сарадњу локалне самоуправе са удружењима, хуманитарним организацијама и другим организацијама у интересу те локалне самоуправе и становника.

"То веома лепо звучи, али је у пракси другачије", оценила је она.

Навела је да сарадња локалне самоуправе и удружења функционише тако да финансијска средства добијају само она удружења која су блиска власти, те да не раде у интересу грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се