Дугорочна подршка и помоћ Србији од Канцеларије УН

Председник Србије Александар Вучић примио је подсекретарку Уједињених нација и извршну директорку Канцеларије УН за пројектне услуге Грету Фаремо, са којом је разговарао о помоћи те канцеларије конкретним развојним пројектима у Србији.

Александар Вучић је нагласио да је стручна подршка УНОПС-а у реализацији тих пројеката од значаја за свеобухватне реформе у Србији, као и процес европских интеграција, саопштила је Прес-служба председника Републике.

Захвалио је на свој досадашњој помоћи, а посебно за помоћ у санацији штете изазване поплавама 2014. године, истакавши да су пројекти који су тада урађени много значили и за одбрану од поплава претходних неколико дана.

Грета Фаремо је рекла да је намера те канцеларије да Србији пружи дугорочну подршку и помоћ.

"Једна од области је и унапређење друштвено-економског положаја рањивих група", навела је Фаремо.

Двоје саговорника је констатовало да је, током петнаест година рада Канцеларије УНОПС-а у Србији, успостављена интензивна и квалитетна сарадња, и изразили наду да ће се она наставити.

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са Грете Фаремо о актуелним пројектима ове канцеларије у Србији и могућностима даљег унапређења сарадње.

Брнабић је захвалила на досадашњој помоћи УНОПС-а у реализацији бројних пројеката, а пре свега, за помоћ у санацији штете од поплава у претходним годинама.

Према њеним речима, за Србију су од великог значаја и пројекти Канцеларије везани за интегрисање здравственог информационог система и усклађивање здравственог система са нормама и стандардима Европске уније, као и пројекти за унапређење друштвено-економског положаја осетљивих група у нашем друштву.

Грете Фаремо истакла је да је један од циљева УНОПС-а стварање дугорочног система подршке Србији, наводећи да је веома задовољна досадашњом сарадњом са Владом Србије.

Разговарано је да један од видова будуће сарадње буде интензивнија помоћ и подршка младима у Србији, као наставак досадашњих активности владе у овој области - улагање у иновационе технологије и старт-ап системе и увођење иновационих технологија у образовни систем основних школа у Србији.

Премијерка је рекла да ће ступање на снагу Споразума о отварању Канцеларије УНОПС-а у Београду у значајној мери олакшати реализацију започетих пројеката и омогућити бољу сарадњу са овом организацијом, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

И први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је са подсекретаром и извршном директорком Канцеларије УН за пројектне услуге Грете Фаремо.

У разговору је углавном било речи о актуелним пројектима УНОПС у Републици Србији и могућностима даљег унапређења сарадње, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је изразио задовољство због посете Грете Фаремо Републици Србији, посебно имајући у виду да је претходно посетила Београд у септембру 2017. године, што је својеврсна потврда интензитета и квалитета сарадње Владе Републике Србије и УНОПС.

Дачић је захвалио Канцеларији УНОПС-а у Републици Србији на пружању експертизе и подршке на пољу јачања капацитета зарад ефикасне реализације бројних пројеката, што је од посебног значаја за свеобухватне реформе које спроводи Влада Србије, као и процес наших европских интеграција.

Такође, министар Дачић је изразио уверење да ће УНОПС, заједно са осталим агенцијама УН-а које делују у Београду, наставити да доприноси имплементацији Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

Изражено је обострано задовољство поводом ступања на снагу Споразума у вези са отварањем Канцеларије УНОПС-а у Београду, 17. децембра 2017. године, што ће у значајној мери олакшати реализацију бројних пројектних задатака које УНОПС спроводи у Републици Србији.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи