Полемика о стању у локалним самоуправама

Измене и допуне Закона о локалној самоуправи о којима посланици расправљају подстакле су посланике власти и опозиције да полемишу о стању у градовима и општинама, па су тако демократе тврдиле да је самоуправама "отето" 50 милијарди динара, док су напредњаци одговорили да се баве санирањима последица власти ДС и да раде на томе да у свим општинама доведу инвеститоре.

Посланик СНС-а Далибор Радичевић је рекао да је битно да Србија има стабилну и јаку индустријску производњу и да се то види у настојању Владе Србије и председника Србије Александра Вучића да доведе што већи број страних компанија у нашу земљу.

"Алексинац је после 'феноменалне' владавине од 2000. године остао без 40 мањих или већих предузећа. Око 3.000 радника је остало на улици без наде, без исплаћених зарада, без упкаћеног пензијског инвалидског осигурања, готово без могућности да се преживи", рекао је он и оценио да ситуација ни данас није идеална, али је далеко боља него што је била.

Он је навео да предузеће "Грамер систем" упошљава око 1.600 радника и да је знатно смањен број незапослених што, додао је, у великој мери утиче на развој Алексинца и бољи живот грађана.

Наводећи да је отворена хладњача "Моником", једна од најмодернијих у Србији, и реновиран мотел који је био тотално руиниран, он је истакао да су све то добри примери сарадње локалне самоуправе и Владе Србије.

Посланик СНС Јован Палалић поручио је претходној власти да се не пореди са актуленом и данашњим стањем када је реч о локалним самоуправама јер је, како каже, стање данас неупоредиво боље, а да ће садашњој власти бити потребно много више времена да се поправо катастрофа која је остала иза њих.

Посланик ДС Радослав Милојичић се нада да ће ресорни министар Бранко Ружић дати иницијативу да се локалним самоуправама врати бар део, како каже, отетог новца од 50 милијарди динара.

"Од 2012. до данас у свим локалним самоуправама без обзира како се оне зову и на којој територији наше државе се налазе је узето 50 милијарди динара. То наизглед делује безазлено, али то ни у најмању руку није безазлено, јер се тиме председници општина и градоначелници терају и приморавају да иду у владу или код неког координатора СНС да траже новац", рекао је Милојичић.

Он је рекао да садашња власт отвара инвестиције које је већ отворила ДС и влада те странке.

Одговорио му је посланик СНС Александар Марковић рекавши да је врхунац лицемерја да неко позива Владу Србије да помогне грађанима Смедеревске Паланке, а да је "тај неко" најдиректније крив за све оно што се тамо дешава.

То говори, како каже, представник странке која званично више не постоји, Демократске странке.

Посланик на листи СНС Маријан Ристичевић је оценио да је ДС "елементарна непогода" која је трајала 12 година.

"Овде су изречене велике неистине. Речено је да је ДС плаћала пшеницу 25 динара , а да је данас цена 13 динара. Цена пшенице са ПДВ-ом је негде око 18,5 динара…подстицаји које су они давали за пољопривреду су били на нивоу 136 милиона евра, а подстицаји које ми издвајамо за ту намену су 309 милиона евра", додао је Ристичевић.

Посланица СРС Вјерица Радета је рекла да је посланик ДС Радослав Милојичић изнео велику неистину када је рекао да је та странка постала део целовите опозиције.

"Као српски радикали имамо потребу да скренемо пажњу јавности да смо ми опзиција и да нам не пада на памет да будемо део те групације прозападних рушилачких екпонената и не дозвољавамо да нас било ко сврстава у ту групацију", рекла је она.

Истакла је да је СРС једина права истинска опозиција, опозиција власти председника Србије Александра Вучића.

"Ми желимо да ту власт срушимо, али на изборима", подвукла је Радета.

На то је Радослав Милојичић рекао да ДС на пада на памет да икада буде у коалицији са онима који су, како је додао, упропастили Србију деведесетих година, а то су радикали, и са њиховим следбеницима, а то је СНС.

Посланица СНС-а Александра Томић је рекла да та странка никада неће правити коалиције са онима који руше државу и који су буџет Србије подредили тајкунима.

"СНС никада неће правити коалиције са онима који данас не могу ни цензус да пређу, па се удружују са неким тјакунима из прошлости да би на изборе поново изашли и покушали да пређу тај цензус", додала је она.

Посланици СНС са самосталним послаником Зораном Живковићем су током расправе полемисали о стању у локалним самоуправама, али и о приватизацији Дуванске индустрије Ниш.

Живковић је рекао да је у Нишу, у тренутку када је он био други пут изабран за градоначелника, а потом поднео оставку због друге функције, у градској администрацији радило 815 људи.

Данас, према Живковићевим тврдњама, ради више до 3.000 људи што је четири пута више.

Маријан Ристичевић му је одговорио да износи неистине, а показао је и Живковићеву фотографију са, како тврди, прославе јединице за специјалне операције чији су припадиници, додао је, окривљени за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво