Брнабић: Србија поуздан партнер ЕУ против илегалних миграција

Илегалне миграције у Европи један су од највећих изазова за Европску унију и земље кандидате као што је Србија, која ће бити поуздан партнер Унији у борби против илегалних миграција, рекла је председница Владе Ана Брнабић.

У говору на Форуму "Европа Вахау", који је отворио аустријски канцелар Себастијан Курц, у оквиру панела о безбедносним изазовима и борби против илегалних миграција, Брнабићева је истакла да је обавеза свих да се одговорно суоче са тим изазовима.

"Управо зато, верујем да је добро изабран мото аустријског председавања Саветом ЕУ - ‘Европа која штити‘, као и фокус на питањима безбедности и илегалних миграција", нагласила је Брнабићева.

Од 1. јула ове године, Аустрија ће преузети председавање Саветом ЕУ.

Премијерка је у обраћању истакла да све европске земље треба да покажу више одлучности и спремност за промене, како би се постигли стабилност и напредак.

"Управљање миграцијама је заједничка одговорност свих европских земаља", рекла је председница Владе.

Брнабићева је посебно нагласила да је у томе "поносна на Србију, која је током мигрантске кризе показала да је посвећен и одговоран партнер, показујући висок степен хуманости".

Најбољи пример за то је да ове године наше школе похађа 472 деце миграната у 43 школе у Србији, нагласила је она.

Србија је истовремено посвећена заштити граница и спречавању уласка илегалних миграната у земљу, па је од почетка ове године до средине јуна, поднето 39 кривичних пријава због извршеног кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи против 74 учиниоца, а због покушаја кријумчарења 399 лица, навела је Брнабићева. 

Када говоримо о законском оквиру, истакла је она, усвојени су нови Закон о азилу и привременој заштити, Закон о странцима и Закон о граничној контроли.

"Важно је нагласити да усвојена је Стратегија и Акциони план за интегрисано управљање границом која је усаглашена са концептом Европске уније, а израдили смо и први Нацрт стратегије супротстављања ирегуларним миграцијама", рекла је Брнабићева.

Мешовите патроле на границама 

Она је навела да смо у оквиру регионалне сарадње успоставили мешовите патроле са државама са којима се Србија граничи – Мађарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Румунијом, Македонијом, Бугарском, а ускоро се очекује и отпочињање рада мешовитих патрола и са Хрватском.

Брнабићева је рекла да је Европи потребан јединствен приступ за управљање миграцијама, чији је фокус, поред безбедности, поштовање хуманитарних стандарда и вредности.

"Влада и грађани Србије показали су ту хуманост на најбољи начин у односу према избеглицама", истакла је премијерка и навела да је у јеку мигрантске кризе Србија била привремени дом за више стотина хиљада миграната и показала да је земља отворених грађана који су показали висок степен емпатије са мигантима.

Председница Владе је рекла да питање илегалних миграција мора да се решава заједнички јер то није проблем само једне државе или једног региона.

"Србија је показала одговорност и спремност за сарадњу са свима у региону у тој области, што потврђује снажно опредељење за јачање регионалне сарадње" казала је Брнабићева.

Брнабићева је закључила да су регионална сарадња и јачање мира и стабилности од кључног значаја за развој Западног Балкана и да Влада Србије остаје посвећена тим приоритетима.

Поред премијерке Брнабић, на панелу су учествовали и премијери Хрватске и Црне Горе, Андреј Пленковић и Душко Марковић и заменик извршног директора Пограничне агенције Европске уније ФРОНТЕКС Бернд Корнер.

Форум "Европа Вахау" ове године одржава се под слоганом "Радећи мање, а ефикасније!". Циљ је да се размотре актуелни политички, безбедносни и економски изазови са којима се Европа суочава.

Курц: Потребне реформе и јединство у ЕУ

Аустријски канцелар Себастијан Курц заложио сеза јединственију и фокусиранију ЕУ са мањом администрацијом у Бриселу.

Он је, у говору на форуму нагласио да се дискусија чланица мора водити на фер и равноправној основи, те се мора радити на јачању принципа субсидијарности.

Курц је приметио да политичко окружење ЕУ није постало једноставније, указујући да су САД постале тешко предвидиве, да постоје тензије са Русијом, као и забрињавајућа ситуација у Турској, али и рат у Сирији.

Када је реч о иступању Велике Британије из ЕУ, према речима Курца, Унија је по први пут суочена са тако нечим у својој историји.

Поред тога ЕУ је била суочена и са проблемом савладавања избегличког таласа.

Курц је казао да жели да ЕУ буде пре свега снажна и самопоузданија.

"Неопходна нам је нова ЕУ", поручио је, инсистирајући на неопходности реформи.

Партнери у ЕУ, како је казао, треба да буду на истој страни и не сме бити поделе чланице првог и другог реда.

Заложио се за укидање система два седишта Европског парламента, али и мању администрацију у Бриселу.

Такође је поновио да је циљ да се појача заштита спољне границе, додајући да треба створити такву ситуацију да мигранти уопште не крену на пут ка Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво